Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Groep weekendmedewerkers van een sportzaak krijgt alsnog zondagtoeslag. En dat gaat om best veel geld!

Dat je samen sterk staat, bewezen tien weekendmedewerkers van een sportzaak. Hun werkgever dacht via een slimmigheidje onder de zondagtoeslag uit te komen. Maar dat was buiten de werknemers om gerekend.

Wat was er aan de hand? De werkgever had een all-in uurloon geboden aan zijn winkelmedewerkers. Dat loon lag hoger dan het cao-loon. Maar er bleek een adder onder het gras: de jongelui waren daarmee wel hun zondag- en feestdagentoeslag kwijt. Omdat ze juist in de weekenden werkten, bleken ze zichzelf met dat all-in uurloon behoorlijk tekort te doen!

Strijd

Samen trokken de weekendmedewerkers aan de bel bij CNV Vakmensen. We stelden vast dat de werkgever met zijn all-in uurloon in strijd met de cao handelde. Hij mocht best een afspraak maken die afwijkt van de cao, maar alleen als dat in het voordeel is van de werknemers. Dat was hier niet het geval. Sterker, de weekendmedewerkers kwamen flink tekort.

Vuist

Na grondig onderzoek confronteerden we de werkgever met de vorderingen van de gemiste toeslagen tot maximaal vijf jaar terug. Het duurde even maar toen ging de werkgever toch overstag. Hij betaalde elke werknemer alsnog de gemiste zondagtoeslagen uit. De bedragen varieerden van € 760  tot € 2.800. De jongelui waren er blij mee. En wij ook. De zaak was buiten het gerecht om geregeld en het was mooi dat de jongeren hierin samen optrokken. Ze maakten met elkaar een vuist en konden zo veel bereiken!

Advies

Heb jij ook een kwestie? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Anita van Giesen
Specialist individuele dienstverlening

Lees andere blogs

Anita van Giesen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid