Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Gepensioneerde werknemer wint rechtszaak

Een van onze gepensioneerde leden (69 jaar) vierde onlangs een feestje. Van pensioenfonds PMT krijgt hij ruim € 13.000 aan achterstallige pensioenuitkering. Ook krijgt hij alsnog de uitkering die hem eerder was beloofd. Het scheelt hem ruim € 140 per maand.

Dat is de opvallende uitkomst in een langlopende kwestie, die ruim 6 jaar heeft geduurd. De zaak kwam in 2011 aan het rollen, toen de gepensioneerde werknemer een brief kreeg van zijn pensioenfonds (PMT). In die brief stond dat het pensioenfonds een foutje had gemaakt. De uitkering was te hoog en zou met terugwerkende kracht worden verlaagd.

Koude douche

Die brief voelde als een koude douche. Hij was al ruim 7 maanden met pensioen en dan nu dit bericht! Hij vroeg ons wat hij nu moest doen. Daarop hebben wij bezwaar gemaakt bij het pensioenfonds. Natuurlijk, iedereen kan een foutje maken. Maar als je overweegt om vervroegd met pensioen te gaan, moet je wel kunnen vertrouwen op de offerte van je pensioenfonds. Je neemt tenslotte een belangrijke financiële beslissing die je niet kunt terugdraaien. 

Corrigeren

We kwamen er met het pensioenfonds niet uit en uiteindelijk is het een langslepende rechtszaak geworden. Punt is dat een pensioenfonds – volgens het pensioenrecht - een fout mag corrigeren. In ieder geval als het gaat om toekomstige uitkeringen. Daar is ook wat voor te zeggen: een te hoge uitkering komt tenslotte uit de algemene pensioenpot. Aan de andere kant is het ook erg onredelijk als een werknemer uiteindelijk opdraait voor een fout van het pensioenfonds. 

Bezwaar

De rechtbank van Den Haag heeft onlangs een uitspraak gedaan – in het voordeel van de werknemer! De rechtbank vond namelijk dat het pensioenfonds met de offerte wel degelijk “een toezegging” had gedaan. Voor de rechtbank speelde daarbij ook een rol dat PMT een professionele partij is met gespecialiseerde mensen. De werknemer was – zoals zovelen – een leek op dit terrein en kon de bedragen niet controleren. De werknemer moest erop kunnen vertrouwen dat de bedragen klopten. Het pensioenfonds mocht de uitkering later niet zomaar verlagen.

Geld terug

De uitspraak betekent dat de werknemer ruim € 13.000 aan achterstallige pensioenuitkering krijgt, over de periode augustus 2010 tot eind december 2016. Vanaf 1 januari 2017 komt de maandelijkse pensioenuitkering weer op het niveau zoals eerder beloofd – dat scheelt hem iedere maand ruim € 140. 

Les voor pensioenfondsen

Gelukkig werken pensioenfondsen doorgaans erg nauwkeurig. Toch behandelen we elk jaar zo’n 20 van dit soort zaken. Elke zaak is er een te veel. Vaak kunnen we ervoor zorgen dat mensen te veel ontvangen uitkering niet hoeven terug te betalen. Maar we kunnen meestal niet voorkomen dat de toekomstige uitkeringen worden verlaagd. Dat is bij deze zaak wel gelukt; wat dat betreft is deze uitspraak echt bijzonder. Het is in ieder geval ook een les voor pensioenfondsen om de administratie goed op orde te hebben en berekeningen driedubbel te controleren.

Carolien Wilms-aan 't Goor
Jurist bij CNV Vakmensen

 
Carolien Wilms

Carolien Wilms is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan