Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Een alerte loodgieter haalt via een omweg toch z’n centen binnen

Een van onze leden verandert van baan. Maar bij zijn vertrek weigert de werkgever de eindafrekening te betalen. Omdat zijn werkgever geen enkele sjoege geeft, trekt de loodgieter bij ons aan de bel. Met succes, dankzij de vindingrijkheid van ons lid én de mogelijkheid van derdenbeslag.

De werknemer (42) is loodgieter. Eerst stellen we samen met hem de eindafrekening op, het bedrag aan vakantiedagen, vakantiegeld en loon dat de loodgieter nog tegoed heeft van zijn werkgever. Omdat de werkgever op de gewone verzoeken niet reageert, sturen we vorderingsbrieven en een sommatie. Geen reactie.

Bankbeslag

Dan stelt onze jurist een dagvaarding op. De rechter stelt ons volledig in het gelijk tijdens een zitting waar de werkgever niet komt opdagen. We stellen alles in het werk om via de deurwaarder het vonnis ten uitvoer te brengen en het geld voor ons lid te incasseren. De deurwaarder legt bankbeslag. Zonder resultaat.  

Derdenbeslag

We gaan terug naar onze loodgieter. Het geld lijkt niet verhaalbaar. Samen zoeken we naar mogelijkheden en dan blijkt de loodgieter informatie te hebben waarmee we verder kunnen. Zo kent hij naam en adres van een opdrachtgever van zijn ex-werkgever. Dit geeft nieuwe verhaalsmogelijkheden. We besluiten de deurwaarder opdracht te geven tot derdenbeslag. Dat betekent dat de deurwaarder beslag legt op het geld dat zijn werkgever van deze opdrachtgever te goed heeft. Een gouden zet. De deurwaarder incasseert hier het volledige bedrag dat onze loodgieter te goed heeft van zijn werkgever. Evenals de kosten die wij hebben gemaakt.

Informatie

De loodgieter is enorm blij met de €2.219,43 én de goede afloop. Wij bedanken hem op zijn beurt ook. Hij heeft namelijk meegeholpen zijn eigen zaak op te lossen door over belangrijke informatie te beschikken en die aan ons te overleggen. Moraal van het verhaal? Kijk verder dan puur je eigen werk. Wees je ervan bewust wie opdrachtgevers van je werkgever zijn. Bevestig mondelinge afspraken altijd per mail aan je werkgever. Kom met goede en duidelijke informatie als je een kwestie wilt oplossen. Dat helpt enorm om een zaak snel tot een goed einde te brengen.

Rolf Maandag
Specialist individuele dienstverlening CNV Vakmensen

 
Rolf Maandag, Rechtshulpverlener CNV Vakmensen

Rolf Maandag is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over zijn werkzaamheden.


De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan