Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Platformactiviteiten

Varen door de Zaanse polder 2019

Varen door het Zaanse polderlandschap naar de papiermolen 'De Schoolmeester' van het Guisveld.

Stap bij de gids van Staatsbosbeheer in de boot en vaar door het Zaanse veenweide polderlandschap mee naar papiermolen 'De School¬meester' in het Guisveld. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van de molens in het Guisveld. Ooit stonden er wel 1000 molens in de Zaanstreek.

Bij de papiermolen stap je uit de boot voor een rondleiding door de molenaar. De papiermolen 'De Schoolmeester' is de laatste nog werkende papiermolen ter wereld. Hij is in 1692 gebouwd als zeskant bovenkruier met stelling en herbergt een eeuwenoud industrieel interieurensemble. Volledig op windkracht vervaardigt de papiermolen De Schoolmeester uit lompen het zgn. 'Zaans bord', een soort karton of dik papier. Het gehele proces is in de molen te volgen en van dichtbij te zien. Het is de enige nog bestaande papiermolen die op windkracht werkt.

Praktische info

-    Zorg dat je op tijd aanwezig bent.
-    Kleed je op het weer en neem regenkleding mee; bij regenachtig weer verstrekt het CNV poncho’s aan iedereen.
-    De boot is alleen toegankelijk voor personen die zelfredzaam zijn en lopend de boot in kunnen komen en kunnen zitten.
-    De papiermolen is minder goed toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn.
-    Honden zijn niet toegestaan.
-    Op de locaties is (beperkte) parkeergelegenheid en een toilet aanwezig.

Deelname en aanmelding

De natuurbelevenissen zijn gratis. Vanzelfsprekend mag u uw partner meenemen. Het is wel noodzakelijk om vooraf in te schrijven. Dat kan via onderstaand inschrijfformulier en tot maandag 9 september. Wacht daar niet te lang mee, want het maximum is zo bereikt! Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Vol = vol. Indien deelname, na uw aanmelding, niet meer mogelijk is, laten wij het u weten.

Datum

18 september 2019

Tijd

10.00 - 12.30 uur

Locatie

Werschuur Westzaan. Middel 180a, 1551 ST Westzaan.