Alles over rugklachten door werk

Veel werknemers hebben er last van: rugklachten die ontstaan op de werkvloer. Rugpijn komt voor bij zowel staand als zittend werk en kan een grote invloed hebben je productiviteit. Maar hoe ontstaan rugklachten op het werk? En nog belangrijker, hoe voorkom je ze? Wij leggen het uit.

Rugpijn door werk

Rugpijn is een veel voorkomend probleem op de werkvloer. En is er in allerlei soorten en maten. Van licht zeurende pijn die vanzelf weer overgaat tot chronische klachten waar je jarenlang last van houdt. Omdat we een groot deel van onze tijd aan het werk zijn, ontstaan veel rugklachten op het werk. Pijn in de rug kan opeens beginnen of langzaam steeds iets erger worden. Soms kan de pijn zo erg zijn dat je je ziek moet melden of je werkzaamheden moet aanpassen. Zoals bijvoorbeeld extra pauze of flexibele werktijden.

Oorzaken van rugklachten

Bij rugklachten die ontstaan op het werk denk je al snel aan fysiek werk in de bouw of in de zorg. Of een andere baan waarbij je zwaar lichamelijk werk uitvoert. Maar ook met een kantoorbaan kunnen rugklachten ontstaan. Bij een verkeerde houding of te weinig beweging komt er veel spanning op de rug, wat pijn kan doen. Dit zijn veel voorkomende oorzaken voor rugklachten:

  • Werkstress waardoor spieren altijd aangespannen zijn
  • Veel zware voorwerpen tillen
  • Langere tijd dezelfde beweging maken
  • Te weinig pauzes nemen, waardoor je lang in dezelfde houding zit of staat

5 tips om rugklachten op het werk te voorkomen

Rugklachten zijn vaak makkelijk te voorkomen. Om je hierbij te helpen, hebben we 5 praktische tips:

Tip 1: Stel je bureau goed in

Een goede werkhouding voorkomt rugklachten. Het is daarom belangrijk dat je jouw werkplek afstelt op je eigen lichaam. Plaats je beeldscherm recht voor je op ooghoogte. Als je een laptop hebt, zet deze dan op een laptopstandaard. Controleer daarnaast ook of de hoogte van je bureau en stoel goed is. Maar ook dat beide voeten plat op de grond staan en je nek in een neutrale positie blijft.

Tip 2: Wissel zittend en staand werken af

Door te lang in dezelfde houding te zitten, worden bepaalde spieren en gewrichten overbelast. Het is daarom verstandig om zittend en staand werken af te wisselen. Zet bijvoorbeeld een paar keer per dag een wekker die je eraan herinnert om op te staan. Let erop dat je niet langer dan een uur achter elkaar in deze houding blijft werken. Juist de afwisseling tussen zittend en staand werken is goed voor je rug. Ook maakt het je productiever en krijg je hier meer energie van!

Tip 3: Zorg voor goede werkschoenen

Heb jij fysiek werk waarbij je veel loopt of staat? Zorg dan voor goede werkschoenen. De juiste ondersteuning aan je voeten vermindert de druk op je rug. Kies daarom voor schoenen met een goed voetbed. Het liefst met veters of een rits. Goede werkschoenen zorgen ervoor dat je de hele dag in de juiste houding staat. Zo voorkom je dat je na werktijd met rugklachten naar huis gaat.

Tip 4: Blijf in beweging

Voldoende bewegen is het beste medicijn tegen een stijve rug. Ga daarom elk half uur even van je stoel af en kom in beweging. Bijvoorbeeld om koffie of thee te halen of om iets te vragen aan een collega. Ook helpt het om standaard in je pauze naar buiten te gaan. Een wandeling is niet alleen goed voor je lichaam. Extra zonlicht en frisse lucht doet ook veel voor je mentale gezondheid.

Tip 5: Creëer een ergonomische werkplek

Het is belangrijk dat je een werkplek op een ergonomisch verantwoorde manier inricht. Dit betekent dat jouw werkplek comfortabel is. Of je nu thuis werkt of op kantoor. Een ergonomische werkplek is meer dan alleen een goed ingesteld bureau, zoals bij stap 1. Ook de omgeving, verlichting, geluid en het binnenklimaat hebben invloed op een fijne werkomgeving.

De rol van de bedrijfsarts

Ontstaan jouw rugklachten door het uitvoeren van je werk? Of kan je jouw werk niet meer goed doen omdat je last heb van rugpijn? Dan is het verstandig om dit te bespreken met je werkgever en de bedrijfsarts. Samen kunnen jullie een oplossing bedenken waardoor jij weer zonder pijn je werk kan uitvoeren.

Vragen over rugklachten op het werk

Ervaar je rugpijn door je werk, maar weet je niet wat te doen? Of voel je dat je werkgever je klachten negeert? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over rugklachten door werk

Verder lezen

Agressie op het werk

Zo voorkom je agressie of zo ga je ermee om als het gebeurt.

Beroepsziekten

Ben je ziek geworden door het werk? Dan lijd je misschien aan een beroepsziekte.

Code rood

Wat als je niet kunt werken vanwege code rood?

Arbodienst

De arbodienst helpt bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden.

De Arbowet

Lees meer over je rechten en plichten uit de Arbowet.

Discriminatie op het werk

Wat je werkgever moet doen en wat jij kunt doen om discriminatie...

Gevaarlijke stoffen

Alles over veilig werken met gevaarlijke stoffen.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap zorgt ervoor dat jij met plezier je werk kan doen.

Intimidatie op het werk

Hoe herken en meld je intimidatie op de werkvloer?

Liefde op de werkvloer

Waar moet je rekening mee houden en wanneer mag je werkgever ingrijpen?

Pesten op het werk

Word jij of je collega gepest? Dit kun je doen.

Werk en privacy

Hoe wordt jouw privacy beschermd?

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?

Scheiden en werk

Ervaar je stress of concentratieproblemen? Lees wat je kunt doen.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon helpt je bij ongewenst gedrag op het werk.

Werkdruk

Zo zorg je voor minder werkdruk en een gezonder werkleven

Werkende mantelzorger

Zorg en werk combineren is niet makkelijk. Deze hulp is er voor jou.

Werk en overgang

CNV wil de taboe over dit onderwerp doorbreken.

Werkgeluk

Meer werkgeluk willen we allemaal. Maar hoe vergroot je het?

Werkstress

Handvatten om stress te herkennen en te voorkomen dat je uitvalt.

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte