Wat wordt je pensioen: zo check je dat

Wil jij weten of je later verzekerd bent van een goed pensioen? Dan is het verstandig om te ontdekken of je pensioen straks wel genoeg is.

Check je pensioen

Wil jij weten hoe je er later financieel bijstaat? Dan is het raadzaam om regelmatig je pensioen te checken. Want nu kun je hier namelijk nog iets aan doen. De zekerheid van een goede oude dag start bij het verkrijgen van inzicht in je inkomsten en uitgaven later. We vertellen je graag hoe je ontdekt wat er voor je geregeld is, hoe je er nu voor staat en welke acties je kunt ondernemen voor straks.

Samenstelling van je pensioen

Als je met pensioen gaat, stopt het loon bij je werkgever of opdrachtgever. Je oudedagsvoorziening kan bestaan uit 3 pijlers. Dit zijn:

  1. Pensioenpijler 1: De overheid (AOW) Je bouwt AOW op over de jaren die je in Nederland woont of werkt. Je krijgt vanaf je pensioendatum die uitkering van de Sociale Verzekeringsbank. Dit is een maandelijks basisinkomen, dat je ontvangt tot je overlijdt. Je AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. Ben je geboren na 31 december 1959? Dan is je AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar. Wil je weten wanneer jij AOW krijgt? Check dan checkuwaowleeftijd.nl.
  2. Pensioenpijler 2: de werkgever Als je werkt in loondienst, bouw je bij veel werkgevers pensioen op via een pensioenregeling. Iedere maand wordt er pensioenpremie afgedragen. Je werkgever betaalt het grootste deel van die pensioenpremie, meestal zo’n 70%. Daarnaast betaal je vaak een eigen bijdrage, dat van je salaris wordt ingehouden.
  3. Pensioenpijler 3: privé Je kunt ervoor kiezen om je AOW en werkgeverspensioen zelf aan te vullen. Bijvoorbeeld als je verwachte pensioenpot niet voldoende is om je gewenste levensstijl voort te zetten. Manieren om je pensioen aan te vullen zijn door te sparen, te beleggen of bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten.

Weet jij hoe pensioen-’fit’ je later bent? Check het op je UPO!
Zo lees je jouw pensioenoverzicht

Inzicht in je pensioensituatie

Wil jij weten hoeveel pensioen en AOW je hebt opgebouwd, hoeveel pensioen je krijgt op je pensioengerechtigde leeftijd of hoe hoog je pensioen is als je eerder stopt met werken? Dan is het raadzaam om je Uniforme Pensioenoverzicht (UPO) te checken, dat je jaarlijks van je pensioenuitvoerder ontvangt als actieve deelnemer. Op je UPO staat niet alleen het verwachte pensioenbedrag dat je krijgt bij pensionering. Ook vind je er de hoogte van je pensioen als je arbeidsongeschikt raakt en wat je eventuele partner en kinderen krijgen als je vroegtijdig overlijdt. Je checkt het totale overzicht van al je opgebouwde pensioen eenvoudig met je DigiD via mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je informatie van alle pensioenfondsen en pensioenuitvoerders, waar je in je leven pensioen hebt opgebouwd. Let op: bouw je zelf, naast je AOW en werkgeverspensioen, extra pensioen op door bijvoorbeeld te sparen of beleggen? Dan vind je die informatie niet terug op mijnpensioenoverzicht, maar via de aanbieder van dit specifieke product.

Check jaarlijks je pensioenoverzicht om regie te krijgen op je oudedagsvoorziening!
Patrick Fey - vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar

Inzicht in je uitgaven vanaf je pensioen

Als je de hoogte van je pensioen weet, is het verstandig om je uitgaven op een rij te zetten. Als je die twee van elkaar aftrekt, weet je exact wat er over blijft om lekker van te leven. Of misschien is er financiële ruimte om je pensioen eerder in te laten gaan. We raden je aan om hierbij de Pensioenschijf-van-vijf te gebruiken. Je brengt hier eenvoudig je inkomsten en uitgaven na je pensionering in kaart.

Verandert er iets in je situatie? Krijg je kinderen, ga je scheiden, koop je een huis, word je ontslagen of heb je een nieuwe baan? Dan is het verstandig de tool te gebruiken, omdat deze gebeurtenissen van invloed zijn op de hoogte van je pensioen en je verwachte uitgaven.

Pensioeninzicht voordat je met pensioen gaat

Is je pensioen bijna in zicht? Dan heb je echt wat te kiezen. Bijvoorbeeld hoe je wilt dat je pensioen wordt uitgekeerd. Of wanneer je precies met pensioen kunt. Het Geldplan Bijna Pensioen van Nibud helpt je om inzicht te krijgen in de keuzes die je hebt voor jouw pensioen. Zo krijg je grip op je pensioen en weet je wat je kunt doen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict