Update: nieuwe contracten voor Schiphol-beveiligers

Gisteren beveiligers op Schiphol gestart bij hun nieuwe werkgevers. Dat loopt helaas nog niet overal vlekkeloos. Met de meeste werkgevers zijn we hierover in overleg. Niet iedere werkgever houdt zich aan de spelregels rond contractwisseling op Schiphol. We krijgen veel vragen over de contracten.

Allereerst dit: je hoeft geen nieuw contract te tekenen als je per 3 december door de contractwisseling een nieuwe werkgever hebt. Je nieuwe werkgever neemt het contract dat je had bij je oude werkgever over. En je arbeidsvoorwaarden blijven gelijk.

Wat moet ik met een addendum?

Werkgevers CTSN en I-Sec hebben hun nieuwe medewerkers een nieuw contract met een addendum (toevoeging) gegeven. I-Sec heeft dat netjes gedaan: in het addendum staat dat I-Sec de oude arbeidsvoorwaarden meeneemt zoals dat hoort. Het addendum van CTSN is niet volgens de spelregels. CTSN is verplicht alle arbeidsvoorwaarden over te nemen, maar probeert via het addendum onder die verplichtingen uit te komen, met name als het gaat om roosters en loonbetaling.

Ons dringende advies is om het addendum bij CTSN niet te tekenen. Je tekent dan namelijk voor een slechtere roostersystematiek en je ziet daarmee af van je oude roosterafspraken. We hebben CTSN inmiddels meerdere keren uitgenodigd om in gesprek te gaan om de overgang soepel te laten verlopen, maar CTSN weigert dit tot nu toe.

Moet ik sowieso iets tekenen?

Nee. De contractwisseling is een zogenaamde 'overgang van onderneming'. Het betekent dat je werk in principe hetzelfde blijft, maar alleen je werkgever wijzigt. Werkgevers zijn verplicht de arbeidsovereenkomsten ongewijzigd over te nemen.

Rechtbank ziet roosters als arbeidsvoorwaarde

Sommige werkgevers stellen dat de roosters geen arbeidsvoorwaarde zijn. Werkgevers zijn daarom niet altijd bereid om jouw roosterwensen mee te nemen. Wij zijn van mening dat roosters wel degelijk een 'arbeidsvoorwaarde' zijn. Daarin worden we gesteund door de rechter, die deze week in een andere zaak op Schiphol hier een uitspraak over heeft gedaan.

Doet je nieuwe werkgever moeilijk over je werktijden en heb je ineens veel slechtere werktijden en een andere manier van inroosteren? Laat het ons weten en meld je bij CNV. Voor veel van onze leden is al een goede oplossing gevonden, maar dit is nog niet bij ieder bedrijf gelukt.

Waar moet je nog meer op letten komende tijd?

Later deze maand krijgen beveiligers die een nieuwe werkgever hebben hun loonstrook. Belangrijk is dat daar premie voor de reparatie van de WW is afgeschreven. Deze premie betaal je voor een uitgebreide verzekering tegen werkloosheid. In de cao Particuliere Beveiliging (I-Sec, Trigion, Securitas etc) en de cao G4S AS is afgesproken dat werknemers deze verzekering hebben. De cao waar CTSN onder valt heeft deze verzekering echter niet. Echter, ook hier geldt dat het om een arbeidsvoorwaarde gaat die bedrijven, dus ook CTSN, moet overnemen.

Deze verzekering is juist nu belangrijk, want er dreigt zwaar weer voor Schiphol. Verlies je je baan, dan heb je door deze verzekering langer recht op WW. Heb je de verzekering niet, dan heb je alleen recht op de korte wettelijke WW. Het is dus van belang dat CTSN dit verzekeringsrecht meeneemt voor medewerkers die van andere bedrijven komen. Is die premie niet afgeschreven? Laat het ons weten of laat je loonstrook checken.

Informeer de ledenadministratie

Ook belangrijk, geef aan CNV Vakmensen door wat je nieuwe werkgever is, als dat nog niet is gedaan. Dat kun je doen via www.cnvvakmensen.nl (inloggen met je mail en wachtwoord) of door via het mailformulier of telefoon je gegevens te laten wijzigen.

Wat doen wij ondertussen?

We zitten niet stil. Ook al krijg je misschien niet altijd direct antwoord op je vragen, we hebben alle kwesties die we vanuit Schiphol krijgen in beeld en zijn in een paar gevallen ook juridische zaken gestart. In andere gevallen is er in overleg met werkgevers een oplossing gevonden. Wat ons betreft is dat laatste het beste, maar niet alle werkgevers willen met de vakbonden in overleg.

Verder zijn er appgroepen waar CNV-leden van de verschilende bedrijven op Schiphol met elkaar in overleg zijn en waar mijn collega Erik Maas en ik vaak ook meepraten als er ingewikkelde vragen of kwesties zijn.

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen