Pensioenpremie en verlof UWV

Op 25 november 2021 was er weer cao-overleg bij UWV. We hebben een aantal inhoudelijke punten doorgesproken. Aan het einde van het overleg was iedereen het erover eens, dat de kern ligt bij: loonsverhoging, pensioenpremie en reiskosten.

Pensioenpremie

De pensioenpremie moet in 2022 omhoog naar 22,7%. Dat is 2,7% van de loonsom meer dan nu, jij betaalt daarvan 1,8%. Dat is nodig om jouw pensioen op peil te houden. UWV stelt voor om deze 22,7% de komende jaren aan te houden, dus niet alleen in 2022. CNV Vakmensen zegt: natuurlijk moet het pensioen voldoende blijven. Maar dat mag niet ten koste van jouw loonsverhoging.

Verlof

UWV wil op korte termijn verlof regelen bij rouw, bij transitie en voor niet-christelijke feestdagen. CNV Vakmensen heeft samen met de andere bonden voorgesteld: geef iedereen een diversiteitsdag. Een diversiteitsdag is een dag die voor jou belangrijk is. Je hoef niet uit te leggen waarom. Maar dat zou het suikerfeest kunnen zijn, 5 mei, of een baal/geluksdag.

UWV is het met ons eens, dat je 50 weken verlof zou mogen sparen uit bijvoorbeeld je bovenwettelijk verlof. CNV Vakmensen wil dat je ook overuren, meeruren en je huidig saldo aan vakantie kunt sparen. Dat verlof verjaart niet. Ook wil CNV Vakmensen nog steeds dat ouderen eerder kunnen stoppen met werken.

Ook wil UWV op de langere termijn meer uitruilmogelijkheden tussen tijd, geld en andere doelen als fietsen, sportabonnement, etc.

Meepraten en vervolg

Op de cao-pagina van UWV kun jij actief meepraten en meedenken.

Op 1 december praten we verder. Want er staan nog belangrijke punten op de agenda. Zoals meer vaste banen. Met stip op 1 voor de 6000 UWV-ers zonder vast contract. 

Roel van Riezen
06 51 60 20 34
r.vanriezen@cnvvakmensen.nl