Al het nieuws

Ontwikkeling cao Zorgverzekeraars

Eind september loopt de huidige cao Zorgverzekeraars af. Veel cao-onderhandelingen zijn op dit moment opgeschort. Na overleg met de werkgevers hebben we besloten om de gesprekken over de cao-onderhandelingen door te laten gaan.

Inventarisatie onderwerpen
Werkgevers hebben aangegeven dat zij tevreden zijn over de huidige cao. Verlenging van de huidige cao-afspraken is dan ook een grote wens van de werkgevers. Wel willen de werkgevers praten over een aanpassing van de pensioenregeling. Ook over een collectieve loonsverhoging willen werkgevers met ons in gesprek.

Pensioen
Door de lage rente heeft SBZ Pensioen vorig jaar al aangekondigd dat we rekening moeten gaan houden dat de premie per 1 januari 2021 fors zal gaan stijgen. In april heeft het bestuur van SBZ Pensioen aangegeven dat de premie zal gaan stijgen naar ongeveer 44% van de pensioengrondslag. Op dit moment bedraagt de premie 28% van de pensioengrondslag. Op dit moment bespreken we met een externe adviseur de mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is een beschikbare premieregeling. Bij een beschikbare premieregeling staat de hoogte van de premie vast, maar is het onduidelijk wat het pensioenresultaat wordt. Hierdoor komen de risico’s van het beleggingsrendement en de rente volledig bij de deelnemer te liggen.

Reageren
Heb je een vraag of wil je reageren, neem dan contact met mij op. Mijn gegevens staan hieronder.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl
M 06 51 86 42 65