Minder werk door coronavirus - wat nu?

Het coronavirus heeft grote gevolgen, ook in de schoonmaak. Evenementen gaan niet door, hotels hebben annuleringen, theaters en bioscopen zijn dicht. Op andere plekken is er juist méér werk voor schoonmakers. Dat laat maar weer eens zien hoe belangrijk de het is dat er goed wordt schoongemaakt.
Eén van de plekken waar de gevolgen van het coronavirus goed merkbaar zijn, zijn de hotels in en rond Amsterdam. Er zijn veel minder kamers bezet, die dus ook niet hoeven te worden schoongemaakt.

Wat betekent dit nu voor de betrokken schoonmakers?

Ook al is er minder werk, je blijft recht houden op je contract-uren. Je werkgever kan je vragen om vrije uren op te nemen. Dat hoef je niet te doen. Vrije uren opnemen is namelijk niet verplicht. Wel kan je werkgever je vragen om op een andere plek te gaan werken.

Stuurt je werkgever je naar huis? Dan is het belangrijk dat je aan je werkgever laat weten dat je wel wílt werken, maar dat je niet kunt omdat je naar huis wordt gestuurd. En dat je werkgever wèl je loon moet doorbetalen! Als je daar hulp bij nodig hebt, neem dan contact op met CNV Info (030 75 11 007).

Hoe zit het met min- en plusuren?

In de cao is afgesproken dat er sprake kan zijn van min- en plus-uren. Je hebt wel je vaste contracturen en die moeten ook uitbetaald worden. Als je echter minder kunt werken, dan kun je min-uren krijgen. Die moet je dan later inhalen.
Het artikel in de cao over min-uren is niet geschreven voor een uitzonderlijke situatie, zoals zich nu voordoet met de corona-crisis.

We willen voorkomen dat mensen thuis komen te zitten, met een heel groot saldo aan min-uren. Die uren kun je later nooit meer op een normale manier inhalen. We hebben dat ook al aan de werkgevers laten weten.

Heb je te maken met minder werk?

Is er weinig werk en wil je werkgever gebruikmaken van min-uren? Laat het dan aan mij weten!  

Heb je een min-max contract, kijk dan goed naar het aantal uren dat je de afgelopen drie maanden hebt gewerkt. Dat is namelijk het minimale aantal uren waarover je recht hebt op salaris. Dat is dus iets anders dan het minimaal aantal uren dat in je contract staat.

Vragen?

Heb je verder vragen rond de corona-crisis? Neem dan ook gewoon contact op.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 516 02 022
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl