Minder of ander werk door coronavirus (6)

Maatregelen om het coronavirus te bestrijden blijven voorlopig. Wel worden er steeds maatregelen aangepast. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor schoonmakers. Hoe staat het ervoor?
We zien de laatste weken dat er weer werkplekken (gedeeltelijk) open gaan. Bij vakantieparken en hotels komt weer werk, de horeca gaat de komende week weer open. Daardoor komt er ook weer extra werk beschikbaar. Mensen kunnen dan weer terug naar hun normale werkplek. Daar gelden dan wel aangepaste regels. Ondertussen zijn er ook nog plekken waar niet gewerkt wordt of juist plekken waar extra gewerkt wordt.

Veel vragen

De afgelopen weken hebben we ons vooral bezig gehouden met wat er direct moest gebeuren. Er waren bedrijven die mensen naar huis stuurden of vroegen om op andere plekken te gaan werken. Er waren bedrijven die mensen vroegen vakantie op te nemen. Er waren bedrijven die salarissen niet (op tijd) of onvoldoende uitbetaalden. We kregen veel vragen van leden waarop we zo snel mogelijk actie moesten ondernemen. Dat gaat ook nog steeds door. Dagelijks komen er nog vragen bij ons binnen. Ondertussen moeten we ook al een beetje kijken naar de toekomst van de schoonmakers.

Mobiliteitscentrum

CNV Schoonmaak wil voorkomen dat er mensen zonder werk - en dus zonder inkomen - komen te zitten. Daarom is, samen met de FNV en de werkgevers (OSB), een mobiliteitscentrum opgericht. Tot voor kort konden alleen werkgevers daar gebruik van maken, als ze geen werk hadden voor mensen of als ze juist mensen zochten. Zo werden mensen aan het werk gehouden.

In de vorige nieuwsbrief schreef ik al dat wij willen dat ook individuele werknemers gebruik kunnen maken van dit mobiliteitscentrum. Dat kan nu inmiddels. Als je denkt dat jouw werk er straks niet meer is, meld je dan bij ons. We gaan dan samen met jou kijken waar er ander werk is dat bij je past.

Ander werk, buiten de schoonmaak? Wij helpen bij je keuze

Het kan ook zijn dat dit het moment is om naar ander werk uit te kijken. Daar kunnen wij bij helpen. Wat kun je goed? Wat vind je leuk om te doen? Wat had je misschien altijd al willen worden, en hoe pak je dat aan? Het is best lastig om deze vragen zelf te beantwoorden.

Wil je graag werk buiten de schoonmaakbranche, maar weet je niet precies wat er allemaal mogelijk is? Dan kan je hulp krijgen van de coaches van James Loopbaan. De coaches helpen jou met uitzoeken wat er bij je past. Meld je aan en samen gaan we kijken naar jouw wensen en mogelijkheden. Als je daarna weet wat je wilt en er is extra opleiding nodig, dan is het goed mogelijk dat ook je opleiding door de schoonmaakbranche wordt betaald. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook mailen of bellen: 030-7511900.

Vragen?

Elke dag komen er nieuwe vragen op jou en ons af. Wij blijven je zoveel mogelijk informeren. Blijf ons dan ook informeren als je wat te melden of te vragen hebt. Zo kunnen we met elkaar zorgen dat schoonmakers op een veilige manier hun belangrijke werk kunnen blijven doen. Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan het werk kan blijven.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl