Financiële blik op Aegon

Woensdag 10 juni is weer gesproken over een nieuwe cao Aegon. De dag zijn we gestart met een financiële toelichting op Aegon door de CFO, Boaz Magid. Na deze toelichting hebben we onder andere ook gesproken over thuiswerken, werkgeluk en Je Eigen Plan.

Financiële blik
Boaz Magid was tijdens onze teams-meeting aanwezig om ons mee te nemen in de uitdagingen waarvoor Aegon staat. Aegon wordt al langere tijd geraakt door lage rentes en de huidige Coronacrisis draagt hier nog extra aan bij. De lage rentes raken Aegon voornamelijk hard binnen de levensverzekeringen. ‘Kapitaal verkrijgen’ is lastig, maar de langlopende verplichtingen blijven staan. Daarnaast heeft Aegon net als andere verzekeraars last van een krimpend levenboek en werkt Aegon bij pensioen en hypotheken in een markt met veel concurrentie. Ook het Schadebedrijf heeft te maken met de effecten van Corona op de claims bij reisverzekeringen en het Inkomensbedrijf merkt de effecten van lang ziekteverzuim.  

Een stevige boodschap zo aan de start van de cao onderhandelingen. Een boodschap die invloed heeft op de onderhandelingen en waarbij we ook de impact van Corona op de (toekomstige) markt moeten optellen. De boodschap was niet onverwachts, maar legt wel direct het dilemma van de komende cao onderhandelingen op tafel. Hoe gaan we om met financiële wensen aan de cao tafel? 

Eigen regie
Naast de financiën is het ook belangrijk om over andere thema’s in gesprek te gaan. Thema’s die invloed hebben op je werk en privé balans maar ook op jouw bevlogenheid om te werken bij Aegon. Zo hebben we gesproken over de doorbetaling van aanvullende geboorteverlof en de mogelijkheid tot het opnemen van een sabbatical. Ook hebben we over werkgeluk gesproken. Werkgeluk is belangrijk voor jouw gezondheid, prestaties en motivatie. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Aegon en medewerkers om hiermee aan de slag te gaan. Tot slot zijn we in gesprek geweest over thuiswerken. Hoe gaan we de ervaringen en wensen vanuit de huidige situatie toekomstbestendig maken?  

Je eigen plan
Al tijdens de vorige cao onderhandelingen heeft Aegon de wens op tafel gelegd om het sociaal plan te versoberen. Je eigen plan is goed doordacht opgebouwd en geeft veel keuzevrijheid aan de medewerkers, maar is tegelijkertijd ook kostbaar. Aegon betaalt in het sociaal plan meer dan vergelijkbare werkgevers. Tijdens volgende onderhandelingen praten we hierover door, een goed vangnet blijft erg belangrijk. 

Deel je mening
Voor de komende gesprekken op 22 juni ben ik erg benieuwd naar jouw mening. Hoe denk je over een loonontwikkeling en de hoogte van het sociaal plan? Wat zijn je ervaringen met thuiswerken, werkgeluk en werkdruk? Deel je mening en ervaringen via t.westerink@cnvvakmensen.nl. Je bent ook nog steeds welkom om aan te sluiten bij een groep leden die actief praten over het onderhandelingsproces. 

Contact 
Heb je vragen rondom je werk, de cao onderhandelingen of je lidmaatschap? Neem dan contact met mij op. Het eenvoudigst gaat dit via de mail: t.westerink@cnvvakmensen.nl                      

Tamara Westerink
bestuurder CNV Vakmensen
M.: 06 51 20 29 91