CTSN vindt cao Particuliere Beveiliging te duur

Beveiligingsbedrijf CTSN vindt de cao Particuliere Beveiliging te duur. De luchthavenbeveiliger op Schiphol weigert daarom de roosters van beveiligers te verbeteren, zoals de cao voorschrijft. In een sommatie heeft CNV Vakmensen geëist dat de onderneming zich aan de spelregels houdt. Nu het bedrijf opnieuw weigert, ligt de kwestie bij de rechtbank in Amsterdam.
De weigering van CTSN om zich aan de afspraken te houden is de zoveelste klap voor de honderden beveiligers die sinds december vorig jaar door het bedrijf zijn overgenomen. Het ziekteverzuim bij CTSN is hoog en beveiligers werken met soms onmogelijke roosters en werktijden.

Omdat CTSN met de goedkope cao Veiligheidsdomein werkt, hebben medewerkers volgens CTSN geen recht op behoud van hun arbeidsvoorwaarden en roosters na een contractwisseling. Overstappen naar de cao Particuliere Beveiliging is volgens CTSN onbetaalbaar. Anders gezegd: Schiphol betaalt te weinig voor beveiligers. De eis voor betere roosters en overname van alle oude arbeidsvoorwaarden is nu door CNV Vakmensen bij de rechtbank neergelegd.

Wat betekent dit voor je?

Het besluit om naar de rechter te stappen betekent dat onderhandelingen over betere roosters stil liggen. Wij - de kaderleden en ondergetekende - hebben veel moeite gestoken in pogingen om met CTSN tot een vergelijk te komen. Echter, wat CTSN te bieden had was keer op keer te weinig, te laat of te vaag. Veel verder dan een toezegging om - onder bepaalde voorwaarden - in de loop van volgend jaar tot een zes-weeksrooster te komen wilde CTSN niet gaan.

Komende tijd zal ik onze leden en kaderleden zo veel mogelijk op de hoogte houden van de verdere voortgang. Daarnaast wil ik met kaderleden en leden overleggen hoe we zowel CTSN als Schiphol kunnen bewegen om zich wel aan de cao-afspraken te houden.

Kwalijke rol van Schiphol

Het is inmiddels duidelijk dat Schiphol een kwalijke rol speelt in de ellende voor beveiligers. In een poging de kosten voor beveilingsactiviteiten te drukken, heeft Schiphol - tegen de wens van vakbonden in - bedrijven toegelaten die met de goedkope cao Veiligheidsdomein werken. Deze bedrijven hoeven zich niet te houden aan art. 95b van de cao Particuliere Beveiliging, waarin staat dat arbeidsvoorwaarden één op één mee gaan na een contractwisseling.

CTSN heeft wel een convenant getekend waarin het verklaart zich aan art. 95b te houden, maar het bedrijf legt die afspraak naast zich neer. De reden die CTSN voor de weigering opgeeft is dat de cao Particuliere Beveiliging te duur is, omdat deze cao betere arbeidsvoorwaarden kent en beveiligers beschermt bij een contractwisseling. Schiphol betaalt CTSN te weinig om de cao na te leven.


Komende tijd zal ik, zowel direct als via onze kaderleden, zoveel mogelijk informatie verzamelen die kan bijdragen aan onze rechtszaak. Twijfel niet om contact met mij of onze kadergroep op te nemen. Dat kan via Whatsapp, mail, maar bel me ook gerust op.

Kortom, de kogel is door de kerk, we gaan er voor.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop
 
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen