Contactcenters meer (vaste) uren en contracten?

Sinds 1 januari 2020 geldt de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Die wet regelt een aantal zaken die voor werknemers positief zijn. Een vast contract wordt goedkoper voor werkgevers. Ook wordt de kans op meer vaste uren groter. In deze nieuwsbrief lees je meer over de gevolgen van deze wet.

Tijdelijk contract
Volgens de wet kun je in 3 jaar 3 tijdelijke contracten krijgen. Maar tijdelijke contracten worden voor werkgevers wel duurder om af te spreken. Werkgevers moeten meer premie gaan betalen. Daarom kiezen veel werkgevers ervoor om na 1 tijdelijk contract meteen een vast contract aan te bieden. Dat scheelt de werkgever veel premie.
Gebruikt jouw werkgever nog steeds veel tijdelijke contracten, vertel het ons dan. We kunnen je werkgever er dan op wijzen dat het verstandiger is om een vast contract aan te bieden.
Bied jouw werkgever je een nieuw contract aan, vraag dan advies aan ons.

Geen vaste uren
Als jij een jaar bij jouw werkgever werkt en je hebt steeds wisselende uren dan moet werkgever jou een vast aantal uren aanbieden. De kans is dus groot dat je werkgever je een contract aanbiedt met een gegarandeerd aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van het afgelopen jaar. Daarmee krijg je een gegarandeerd inkomen. Dat is natuurlijk mooi. Als je zo'n contract krijgt aangeboden, let er dan wel op dat werkgever alleen het aantal uren hoeft aan te passen. Wil werkgever je beschikbaarheid uitbreiden, dat hoeft niet van de wet. Heb je vragen, mail mij.

Oproepcontract
Heb je een oproepcontract? Let dan op de nieuwe regels in de WAB. Als je binnen 4 dagen voordat je bent ingeroosterd te maken krijgt met minder uren of andere werktijden, dan moet jouw werkgever wel het loon over de oorspronkelijke uren (volgens het rooster) betalen.

Uitzendkrachten
Werken er bij jou veel uitzendkrachten? Geef ze dan de tip dat we voor hen ook gratis een quickscan aanbieden. We checken dan op een paar hoofdpunten of hun contract klopt. Ze kunnen mij direct mailen: r.mol@cnvvakmensen.nl

Cao
De cao-onderhandelingen lopen nog steeds en aan het einde van de maand spreken we werkgevers weer. Het gaat dan over loonsverhoging, pensioen, eindejaarsbonus en meer flexibiliteit. Werkgevers willen meer contracten kunnen afspreken en de oproeptermijn van punt 3 naar 1 dag terug brengen. Wil je meepraten over de cao, kijk dan op https://www.jeachterban.nl/callcenters/

Vragen
Een aantal wijzigingen in de nieuwe wet kunnen goed uitpakken voor jullie. Dat is mooi. Heb je een tijdelijk contract en heb je nog niets van je werkgever gehoord? Neem dan contact met ons op. Dat kan natuurlijk ook als je andere vragen hebt.

Roderik Mol,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2047 1890
E r.mol@cnvvakmensen.nl