CNV wil grote schoonmaak met slapend dienstverband

Tientallen, mogelijk zelfs honderden schoonmakers zitten gevangen in een ‘slapend dienstverband’. Die kwestie moet zo snel mogelijk op een nette manier worden opgelost, vindt CNV Vakmensen. Zit jij zelf ook in zo’n situatie? Lees dan snel verder.
Bij de slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst (uiteraard zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer). Door deze truc hoeven werkgevers niet de wettelijke transitievergoeding uit te keren, zoals sinds 2015 in dit soort situaties is verplicht.

Ook bij schoonmaakbedrijven

Landelijk gaat het om duizenden werknemers. We weten dat deze praktijk ook bij schoonmaakbedrijven voorkomt en in een aantal gevallen zelfs standaardbeleid is. Verschillende leden hebben zich afgelopen jaren al bij ons gemeld. Het gaat onder meer om schoonmakers die in dienst zijn van ISS, GOM, CSU en Fonville.

Campagne

CNV Vakmensen is onlangs een campagne gestart om nu zo snel mogelijk een einde te maken aan de vele slapende dienstverbanden. Dat zou ook mogelijk moeten zijn, want werkgevers kunnen een beroep doen op een keurige compensatieregeling via het UWV. Ze krijgen alles terugbetaald, ook met terugwerkende kracht tot 2015. Er is dus voor werkgevers geen enkele reden om hun werknemers tegen hun zin vast te houden.

Wij hopen nu op een snelle oplossing. Dat zou goed nieuws zijn voor al die langdurig zieke werknemers werknemers met een slapend dienstverband, die vaak al in zo’n beroerde situatie zitten met hun gezondheid.

Komt dit jou bekend voor?

Heb jij een slapend dienstverband? Of ken je collega’s die hiermee te maken hebben? Laat het mij weten!

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl