CNV-campagne einde slapend dienstverband

Tientallen, mogelijk zelfs honderden, werknemers zitten gevangen in een ‘slapend dienstverband’. Die kwestie moet zo snel mogelijk op een nette manier worden opgelost, vindt CNV Vakmensen. Zit jij zelf ook in zo’n situatie? Lees snel verder.

Bij slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn en niet meer aan het werk kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekzijn te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst (uiteraard zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer). Door deze truc hoeven werkgevers niet de wettelijke transitievergoeding uit te keren, zoals sinds 2015 in dit soort situaties is verplicht.

Campagne
CNV Vakmensen is onlangs een campagne gestart om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze slapende dienstverbanden. En dit is ook goed mogelijk aangezien werkgevers een beroep kunnen doen op een keurige compensatieregeling via het UWV. Werkgevers krijgen alles terugbetaald, ook met terugwerkende kracht tot 2015. Er is voor werkgevers daarom geen enkele reden om de betreffende werknemers tegen hun zin in dienst te houden.

Ook bij Trigion?
Landelijk gaat het om veel werknemers. CNV Vakmensen is in overleg met Facilicom om tot een oplossing te komen voor werknemers met slapende dienstverbanden bij één van de Facilicom-bedrijven. Wij willen van jou weten of het slapend dienstverband op jou van toepassing is, zodat wij hierover met Facilicom kunnen overleggen.

Laat ons het weten
Wij hopen op een snelle oplossing. Let op: er is geen garantie op succes, maar niets doen levert je sowieso niets op. Samen met Facilicom tot een goede oplossing komen voor hun werknemers met een slapend dienstverband, zou goed nieuws betekenen voor de langdurig zieken die vaak al in een beroerde situatie zitten wat hun gezondheid betreft.
Komt dit jou bekend voor? Heb jij een slapend dienstverband? Of ken je collega’s die hiermee te maken hebben? Neem dan contact met mij op.

Aletta Bulsink
onderhandelaar CNV Vakmensen/CNV Beveiliging
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl