Cao Verzekeringsbedrijf: Teleurstellende 6e ronde

Op dinsdag 7 december zijn er onderhandelingen geweest voor een nieuwe cao Verzekeringsbedrijf. Deze laatste geplande dag zijn we helaas niet tot een resultaat gekomen. Na een minimale aanpassing van het loonbod door de werkgever, zijn de onderhandelingen verder opgeschort. Eerst willen we met jullie in gesprek, kom jij ook naar onze digitale bijeenkomsten? Lees hierover meer in de nieuwsbrief

Struikelblokken

De vijfde onderhandelingen zijn we uit gegaan met enkele stappen naar elkaar toe, maar ook de realistische blik dat we nog een flink gat moesten overbruggen. Helaas verliep de zesde ronde ondanks de realistische blik toch teleurstellend. De werkgevers gaven op veel punten geen toenadering en ook het loonbod was slechts minimaal aangepast. Werkgevers bieden nu een structureel loonbod van 1,7% per 1-2-2022 en 1,7% per 1-1-2023 en aanvullend op 1-7-2022 een eenmalige uitkering van 1%. Daarnaast willen werkgevers geen afspraken maken over de verlening van de WW en de WGA via de SPAWW, geen verbeterafspraken rondom TPOW (Tijds- en Plaats onafhankelijk Werken) en geen verbeterafspraken rondom de positie van uitzendkrachten. Wil je meer weten over de SPAWW, kijk dan op www.spaww.nl

Opschorten

Vakorganisaties hebben de werkgevers aangegeven dat zij het overleg opschorten. Hierbij hebben we de werkgevers gevraagd om een heroriëntatie op hun standpunten waarbij we hopen op verbeterde voorstellen. Enkele van onze genoemde argumenten daarbij zijn:
  • De oplopende inflatie (Nov. 5,2%) maakt het gat op loon alleen maar groter in de tijd.
  • Werknemers betalen het 3e jaar WW en die wensen om verlenging. Deelname is op de tafel van de Stichting van de Arbeid door werkgeversorganisaties en vakcentrale besloten. Daar gaan wij in de branche-cao niet anders over besluiten. Nu stoppen zou daarnaast kapitaalsvernietiging zijn van het opgebouwde recht van huidige medewerkers, omdat zij dan hun rechten verliezen.
  • Vakorganisaties hebben de wens voor concrete afspraken rondom TPOW laten gaan maar hechten wel aan de faciliterende rol in de cao voor partijen die nog zoekende zijn. Dit zien wij graag terugkomen in een modelregeling rondom TPOW.
  • Werkgevers en vakorganisaties hebben afspraken gemaakt om de Werkcode te onderschrijven en verder uit te werken in de periode 2021 t/m 2023. Hier willen we dan ook concrete stappen in zetten aan de cao tafel en niet decentraal in de bedrijven. De werkcode is opgesteld om een gelijk speelveld te krijgen voor alle werkenden in de sector en ziet hierin onder andere toe om de positie van flexibele medewerkers in de sector verbeteren. Zie voor meer informatie: https://werkbeweging.org/

Verder proces

De komende tijd gebruiken werkgevers en vakorganisaties om in gesprek te gaan met de achterban. We hebben afgesproken om hier ruim een maand voor te nemen. Medio januari zullen partijen in gesprek gaan over de uitkomsten van de achterbanraadpleging. 

Online ontmoeting

De vakorganisaties organiseren drie gezamenlijke online bijeenkomsten op verschillende momenten. De vergaderingen zullen worden afwisselend (be)geleid door vakbondsbestuurders en kaderleden van CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie. Ik wil je bij deze van harte uitnodigen om hieraan deel te nemen en jouw mening en verhaal met ons te delen. Deel deze uitnodiging ook onder je collega’s, ook niet leden zijn van harte welkom om mee te praten.    

Het is goed om vooraf te controleren of je goed bij de meeting komt. Lukt het niet? Stuur mij dan een mail en dan nodig ik je uit via MS Teams. Lukt het niet om aanwezig te zijn, maar wil je wel je mening delen? Neem dan contact met mij op via de mail: t.westerink@cnvvakmensen.nl

Contact en reageren

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of je werk? Of wil jij je mening delen over de punten aan de onderhandelingstafel? Ga naar naar de cao-pagina. Daar kun je het hele cao-proces volgen en bij elke fase je mening geven en vragen stellen.

>> Ga  naar de cao pagina

Ik hoor graag je vragen en ervaringen.

Tamara Westerink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5120 2991
E: t.westerink@cnvvakmensen.nl