Al het nieuws

Big Brother, controle op het werk

Het Rathenau instituut heeft vandaag een rapport uitgebracht over digitale controle door werkgevers, men vreest voor toenemend robotisering van werknemers. Hoe ervaren jullie de digitale controle?

Digitale controle
Het Rathenau instituut heeft een onderzoek gedaan naar de toegenomen controle op de werkvloer zie,
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/plaspauzes-toetsaanslagen-telefoontjes-de-baas-controleert-alles~bfe58908/
We kennen allemaal de verhalen van alle minuten die je moet verantwoorden en de toetsaanslagen die worden bijgehouden. Ook het bijhouden van persoonlijke tijd of onlinetijd, afwerktijd, etc. is bekend. Ook kennen velen van jullie de voorwaarden die werkgevers stellen in verband met de privacy van de klanten. En tenslotte de targets waar je aan moet voldoen.

Robocoach
Laatst kwam een lid bij mij met het verhaal dat de werkgever een Robocoach wilde invoeren. Je weet dat je gesprek wordt opgenomen en dat coaches of teamleiders deze naluisteren. Hierover krijg je dan positieve feedback zodat je werk beter en leuker wordt of, en dit hangt van je werkgever af, word je hier keihard op afgerekend en krijg je drie maanden de tijd om je te verbeteren.
Robocoach is de volgende stap in wat digitaal mogelijk is. Alle gesprekken worden opgeslagen en een computerprogramma luistert alle gesprekken na. Aan de hand van vooraf ingeprogrammeerde parameters krijg je dan feedback om het werk beter en leuker te maken of word je keihard afgerekend (dit hangt dus van je werkgever af). Dus moet jij klanten helpen en heb je regelmatig aanvaringen met klantenof gebruik je bepaalde woorden, dan ziet Robocoach dat automatisch en altijd.

Camera
Ik zie in sommige reglementen staan dat je camera inspectie van je thuiswerkplek moet toestaan. Echter, tot op heden ben ik nog geen lid tegengekomen die daadwerkelijk tegen zijn wil een inspectie moest toestaan. Maar dit kan dus wel en de werkgever regelt het vast in zijn contracten.

Wat is je ervaring?
Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaring op dit punt. Merk jij dat er meer controle komt? En wat vind je hiervan; vind je dat normaal, vervelend?
Graag hoor ik je ervaring hierover. Mail mij je verhaal naar r.mol@cnvvakmensen.nl. Ook kun je reageren op Je Achterban. Deze community is voor jou ingericht om vragen op te stellen.

Degenen die mij hun verhaal sturen, krijgen van mij een paarse CNV waterfles!
Je mag mijn mailadres ook aan collega's geven.

Met jullie verhalen wil ik nagaan of dit iets is waarvoor we met de werkgever in gesprek moeten of in de cao iets moeten gaan regelen of dat we misschien wel moeten gaan lobbyen richting politiek voor wetgeving.

Roderik Mol
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 47 18 90
E r.mol@cnvvakmensen.nl