Betaling loon tijdens coronacrisis

Bij het CNV komen veel vragen binnen over de betaling van het loon tijdens de coronacrisis. Ook vanuit de leden bij Care dienstengroep zijn daar vragen over gekomen. Hieronder leggen we uit op welk loon je recht hebt.
Naar het idee van CNV Vakmensen betaalde Care dienstengroep zeker aan een bepaalde groep te weinig uren uit tijdens de coronatijd.  We hebben dat bij Care gemeld. Care geeft aan dat veel mensen een oproepcontract hebben en als ze niet zijn opgeroepen dan worden ze dus ook niet betaald. CNV Schoonmaak kan zich in dat standpunt niet vinden.
Half maart 2020 werd er door de regering een lockdown afgekondigd. Dat betekende voor veel mensen thuiswerken. Thuiswerken kan niet voor schoonmakers. Wel is een groot aantal mensen minder uren gaan werken of is hun werk helemaal gestopt. Scholen en bungalowparken gingen op slot en veel schoonmakers kwamen thuis te zitten.
De overheid heeft een regeling gemaakt zodat bedrijven toch in staat waren om hun medewerkers te blijven betalen. Uit meldingen van leden van CNV Vakmensen blijkt dat veel bedrijven hun medewerkers minder uren zijn gaan betalen. Dat klopt niet.

Binnen de sector is afgesproken dat de medewerkers het gemiddeld aantal uren van de drie perioden voor de ingang van de lockdown doorbetaald zouden moeten krijgen. Dus het gemiddelde van periode 13 van 2019 en 1 en 2 van 2020.
Van leden bij Care dienstengroep krijgen we door dat Care dienstengroep dat niet gedaan heeft. We hebben natuurlijk Care dienstengroep benaderd om duidelijkheid te vragen, maar Care reageert alleen op één kwestie in een bungalowpark.
Wel hebben we gezien dat Care dienstengroep een aanvraag om steun heeft gevraagd bij de overheid en € 204.909,- aan steun heeft gekregen.
CNV Schoonmaak heeft de indruk dat dat geld niet gebruikt is om schoonmakers netjes te betalen, maar om binnen het bedrijf te houden. Dat klopt natuurlijk niet.
Heb je de indruk dat je in de coronatijd ook minder loon hebt gekregen dan normaal, laat dat dan even aan ons weten. We kunnen dan samen met onze juristen kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat je het loon krijgt waar je recht op hebt.

Je kunt een mail sturen naar j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl of even bellen 06 - 51 60 20 22.

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl