Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Zwart werk

Zwart werken: waarom zou je dat wel/niet doen?

Het mag niet, maar toch werkt zo’n 10% van de werknemers zwart. In sommige sectoren is dat ook wel erg verleidelijk, want als jij alleen legaal aan de slag wilt, staan er 10 anderen in de rij die dat zwarte baantje wél aanpakken. Wat zijn de gevolgen als je ervoor kiest om toch zwart bij te klussen? 

Heb je een baan in loondienst, dan ben je wettelijk verplicht belasting en sociale premies te betalen. Dit wordt ingehouden op je brutoloon en wat overblijft (het nettoloon) krijg je op je rekening gestort. Werk je zwart, dan krijg je je loon vaak contant uitbetaald. Op de korte termijn is dat voordelig, want als je geen belasting en premies betaalt, valt je loon hoger uit.

De risico’s van zwart werken

Toch is dat extra salaris de risico’s van het zwart werken niet waard. Word je betrapt of gaat er iets mis, dan ben je duur uit. Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd als je clandestien (bij)klust. Krijg je een ongeluk op je werk, dan zijn alle kosten voor jou. Ook heb je geen recht op een uitkering als je ziek wordt of je baan verliest. 

Als de Belastingdienst er achter komt dat je zwart werkt, dan moet je alsnog alle belastingen en premies betalen over je zwart verdiende salaris. Bovendien krijg je een flinke boete.

Horeca en recreatie

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vooral in de horeca en recreatie veel zwart wordt gewerkt. Bovendien zijn het vooral jongeren tot 25 jaar die bijklussen zonder belasting en premies te betalen, maar ook in andere sectoren en bij oudere werknemers komt het voor.

Slechte arbeidsvoorwaarden

Zwart werken is niet alleen verboden, vaak gaat het ook samen met slechte arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je vaak geen vakantiegeld en word je niet doorbetaald bij ziekte. Omdat zwart werken illegaal is, zijn er geen regels. Ook heb je geen contract waar je op kunt terugvallen. Jouw baas kan dus zonder overleg bepalen dat je vanaf morgen nog maar 10 uur per week werkt in plaats van 40 of je zelfs zomaar ontslaan.

Heb je alleen zwarte inkomsten, dan is het erg moeilijk om een woning te vinden. Op papier heb je immers geen inkomen, dus geen woningcorporatie die een huis aan je wil verhuren en geen bank die jou een hypotheek geeft. Bovendien zorgt zwart werken voor een gat in je cv. Je mag het niet vermelden, omdat het geen officiële werkervaring is. Zonde van de tijd en moeite die je in je werk hebt gestoken.

Zwart werken naast een uitkering

Ontvang je een uitkering, dan kan zwart werken helemaal duur uitvallen. Je hebt als zwart werker geen recht op een uitkering, dus word je gezien als fraudeur. Komt de uitkeringsinstantie er achter dat je bijklust, dan moet je je uitkering terugbetalen en krijg je een boete. Er kan zelfs een strafrechtprocedure tegen je worden begonnen. Uitkeringsinstanties controleren streng op zwart werken en daardoor is de kans om betrapt te worden groot.

Hulp nodig?

Werk jij zwart, maar wil je graag een contract? CNV Vakmensen kan jou helpen bij het aangaan van een gesprek met je werkgever. We geven je tips voor het voorbereiden van zo'n gesprek of bemiddelen voor je als jouw werkgever blijft weigeren jou wit uit te betalen.

Neem contact met ons op

Zwart werken


Sociale premies, wat zijn dat?

Die zijn voor de sociale verzekeringen waar iedere werknemer in loondienst voor verzekerd is. Voorbeelden van sociale verzekeringen zijn de AOW, de Ziektewet en de Werkloosheidswet. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten als je je baan kwijtraakt of niet in staat bent om te werken.

De hoogte van de sociale premies die je betaalt, is afhankelijk van je inkomen en leeftijd. Als je zwart werkt, betaal je deze premies niet. Je hebt dan dus ook geen recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt.


Lees ook