Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Zwangerschap en ziekte

Ben je zwanger en word je ziek, dan kan dit gevolgen hebben voor de afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt over het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Ziek voordat je verlof ingaat

Word je ziek voordat je zwangerschapsverlof ingaat, dan hangt het er vanaf of de ziekte wordt veroorzaakt door de zwangerschap of niet.

Ziekte door zwangerschap

Als je ziek wordt voordat je zwangerschapsverlof ingaat en de ziekte komt door de zwangerschap, dan heb je recht op ziekengeld. Je krijgt dan je volledige loon. Dit geldt ook als je door je ziekte minder gaat werken dan het normale aantal uren. Ook als je na de bevalling ziek wordt door je zwangerschap, heb je recht op ziekengeld dat gelijk staat aan je salaris. Meld je ziek bij je werkgever en geef aan dat je zwangerschap de oorzaak is van het ziek zijn.

Ziekte door een andere oorzaak

Als je ziek wordt vóór je zwangerschapsverlof ingaat, maar de ziekte komt niet door de zwangerschap, dan gelden de normale regels. Je werkgever moet in ieder geval 70% van je loon doorbetalen. Het kan ook zijn dat in de cao staat dat bij ziekte 100% van het loon wordt betaald.

Ziek tijdens de flexibiliseringsperiode

De periode tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum wordt de flexibiliseringsperiode genoemd. Ben je van plan om door te werken tot 4 weken voor de uitgerekende datum en het lukt dit toch niet? Dan mag je alsnog 5 of 6 weken van tevoren stoppen. De weken die je eerder stopt gaan af van je bevallingsverlof, maar je houdt altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Ziektewet of arbeidsongeschiktheid

Ook als je (tijdelijk) geen werkgever hebt en een uitkering ontvangt voor ziekte of arbeidsongeschiktheid, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit vraag je aan bij het UWV. Hetzelfde geldt voor zelfstandig ondernemers.

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>