Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Zwangerschap en werkloosheid

Ook als je tijdens je zwangerschap werkloos bent of raakt heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je krijgt dan een uitkering van het UWV.

Einde contract bij zwangerschap

Loopt je arbeidscontract af tijdens de zwangerschap, dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering. Deze vraag je aan bij het UWV en daarbij vertel je dat je zwanger bent. Je hebt dan 16 weken recht op een zwangerschapsuitkering.

Ontslag nemen

Als je zelf ontslag neemt tijdens je zwangerschap, heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als je binnen 10 weken nadat je ontslag hebt genomen bent uitgerekend of als de baby binnen 10 weken wordt geboren. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Lees hier alles over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Zwanger en werkloos

Ben je werkloos en krijg je een uitkering voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid, dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Deze vraag je aan bij het UWV en vervangt tijdelijk andere uitkeringen.

Ontslagverbod voor zwangere vrouwen

Een werkgever kan je niet ontslaan omdat je zwanger bent. Ook tijdens de verlofperiode én de eerste 6 weken na het bevallingsverlof mag je niet worden ontslagen. Alleen in speciale gevallen (zoals een reorganisatie) is ontslag mogelijk. Ook mag je niet worden afgewezen bij een sollicitatie omdat je zwanger bent. In een sollicitatiegesprek hoef je niet te zeggen dat je zwanger bent.