Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Zorgverzekering: dit verandert er in 2018

Ieder jaar zijn er wijzigingen in het zorgverzekeringenstelsel. Zo verandert de samenstelling van het basispakket jaarlijks en ook de hoogte van het eigen risico wordt regelmatig verhoogd. Lees hier wat de meest actuele veranderingen zijn.

Eigen risico 2018

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als je zorgkosten maakt. In 2018 is het wettelijk verplichte eigen risico € 385, net als in 2017. Dat betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf betaalt. Pas als je meer zorgkosten hebt, betaalt de zorgverzekeraar. De kosten die je maakt voor onder meer bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, wijkverpleging en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico.

Je kunt ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Het voordeel daarvan is een lagere maandelijkse premie, wat voordelig kan zijn wanneer je geen of weinig zorgkosten verwacht. Houd er rekening dat je altijd met onverwachte zorgkosten te maken kunt krijgen. Je kunt dus beter niet voor een hoger eigen risico kiezen als je geen of weinig spaargeld hebt.

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.

Uitbreiding basispakket zorgverzekering 2018

Per 1 januari 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid met vergoedingen voor:

 • de eerste 12 behandelingen oefentherapie voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten;
 • zittend ziekenvervoer van en naar een behandeling voor kankerpatiënten die immuuntherapie volgen;
 • verzorging (bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen) aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft. De zorg die minderjarigen krijgen om zelf de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL, denk aan eten en aankleden) uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen.

Wil je precies weten welke zorg binnen het basispakket van de zorgverzekering valt? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid

Korting op je zorgverzekering bij CZ

Wist je dat je met je CNV-lidmaatschap profiteert van een fikse korting bij CZ?

 

Stap nu over en profiteer!

 

veranderingen zorgverzekering

 

Word nu lid

 • Deskundig advies  
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting

Veelgestelde vragen over de zorgverzekering

 • Heb ik recht op zorgtoeslag?

  Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming die je krijgt als je onder het toetsingsinkomen blijft

  De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Iedereen heeft recht op zorgtoeslag zolang je onder een bepaald toetsingsinkomen blijft. Per jaar is de hoogte van de zorgtoeslag ook gebonden aan een maximum. Deze bedragen veranderen ieder jaar. Kijk voor de actuele bedragen op www.toeslagen.nl.

  Heb je een belastingvraag? Dan kun je als CNV-lid terecht bij de CNV Belastingservice

 • Betaal ik zorgpremie nu ik buiten Nederland woon?

  Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of studeren, bepaalt de persoonlijke situatie of iemand zorgpremie betaalt en verzekerd is

  Of je zorgpremie moet betalen en via het Nederlandse zorgstelsel verzekerd bent ligt aan een aantal zaken. Zo is het van belang of je pensioen of een uitkering krijgt, of je in een EU/EER-land woont en of jouw gezin in Nederland woont of is meeverhuisd naar het buitenland. In veel gevallen zul je een bijdrage moeten betalen. Deze bijdrage aan Nederland is afgestemd op de kosten en voorzieningen van de zorg in jouw woonland. Alles over de hoogte van die bijdrage en verdere informatie lees je op op de speciale buitenlandsite van Zorginstituut Nederland >>