Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Zorgverzekering afsluiten

De Zorgverzekeringswet (ZVW) is de belangrijkste basis van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. De ZVW verplicht iedereen die verzekerd is voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) tot het afsluiten van een zorgverzekering. In de praktijk komt dit neer op alle Nederlanders en mensen in het buitenland die inkomsten uit arbeid uit Nederland ontvangen. De basiszorgverzekering wordt bepaald door de regels in de Zorgverzekeringswet. Verzekeraars zijn verplicht mensen toe te laten tot de verzekering.

Waar let je op bij het kiezen van een zorgverzekering? 

Een basisverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is. Wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering, beslist de overheid. De dekking van de basisverzekering is daardoor bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Maar de voorwaarden voor de basisverzekering kunnen verschillen. Evenals de prijs. Het vergelijken van verzekeraars is een hele opgave. Welke verzekering past bij jou qua prijs, service en dekking?

Met je CNV-lidmaatschap profiteer je van een fikse korting bij CZ.

 

Stap nu over en profiteer!

CNV Zorgverzekering

CNV Vakmensen werkt samen met CZ, een kwalitatief goede zorgverzekeraar. Met jouw CNV-lidmaatschap krijg je korting op je basisverzekering en aanvullende pakket. Ruim 25.000 leden hebben al gekozen voor een CZ zorgverzekering via het CNV-lidmaatschap.

Korting met jouw lidmaatschap bij CNV Vakmensen

Waaruit bestaat jouw korting als CNV-lid bij CZ?

 • 8% korting op de basisverzekering
 • 10% korting op het CNV Vakbondspakket en aanvullende verzekering TOP
 • 5% korting op je overige aanvullende verzekering

Deze kortingen gelden ook voor jouw gezinsleden.

Premie berekenen of meer informatie?

CZ als verzekeraar >>

 

Veelgestelde vragen over de zorgverzekering

 • Heb ik recht op zorgtoeslag?

  Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming die je krijgt als je onder het toetsingsinkomen blijft

  De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Iedereen heeft recht op zorgtoeslag zolang je onder een bepaald toetsingsinkomen blijft. Per jaar is de hoogte van de zorgtoeslag ook gebonden aan een maximum. Deze bedragen veranderen ieder jaar. Kijk voor de actuele bedragen op www.toeslagen.nl.

  Heb je een belastingvraag? Dan kun je als CNV-lid terecht bij de CNV Belastingservice

 • Betaal ik zorgpremie nu ik buiten Nederland woon?

  Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of studeren, bepaalt de persoonlijke situatie of iemand zorgpremie betaalt en verzekerd is

  Of je zorgpremie moet betalen en via het Nederlandse zorgstelsel verzekerd bent ligt aan een aantal zaken. Zo is het van belang of je pensioen of een uitkering krijgt, of je in een EU/EER-land woont en of jouw gezin in Nederland woont of is meeverhuisd naar het buitenland. In veel gevallen zul je een bijdrage moeten betalen. Deze bijdrage aan Nederland is afgestemd op de kosten en voorzieningen van de zorg in jouw woonland. Alles over de hoogte van die bijdrage en verdere informatie lees je op op de speciale buitenlandsite van Zorginstituut Nederland >>