Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Dit is een tijd waarin je moet blijven investeren in jezelf
Kennisbank

Werktijden 16 of 17 jaar

Als je 16 of 17 jaar bent ga je naar school. Daarom mag je nog niet hele dagen werken. Daarnaast zul je ook af en toe moeten uitrusten na school en werk. Alles over jouw werktijden is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. De belangrijkste regels die voor jou gelden, lees je hieronder.

Arbeidstijd 16- en 17-jarigen

Ook de tijd die je als 16- of 17-jarige op school doorbrengt, telt mee als arbeidstijd.

 Dienst:   9 uur
 Week:  45 uur
 Weekgemiddelde over 4 weken:     40 uur

 

Rusttijd en pauze

 Pauze:    een half uur bij meer dan 4,5 uur werken
 Rusttijd per dag:  12 uur (in ieder geval tussen 23.00 en 06.00 uur)
 Rusttijd per week:                             36 uur 

Zondag

Als je 16 of 17 bent, mag je niet op zondag werken, tenzij dit in je arbeidscontract staat en het aangetoond is dat het echt niet anders kan. Je moet zelf ook eerst toestemming geven. Je werkgever kan je dus nooit dwingen om op zondag te werken. Als je wel op zondag werkt moet je in een periode van 52 weken in ieder geval 13 zondagen vrij hebben. Let er wel op dat in de cao van het bedrijf waar je werkt, andere afspraken kunnen staan.

Oproepdiensten

Als je onder de 18 jaar bent, mag je geen oproepdiensten doen. 

Nacht

Als je nog geen 18 jaar oud bent, mag je niet 's nachts weken. Maar als je bij defensie werkt, leerling bent in de binnenvaart of een leerling in het bakkersbedrijf gelden uitzonderingen. Als je een leerling bent in het bakkersbedrijf mag je om 04.00 's nachts beginnen als dat nodig is voor je opleiding.