Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Dit is een tijd waarin je moet blijven investeren in jezelf
Kennisbank

Werktijden 13 of 14 jaar

Als je 13 of 14 jaar bent ga je naar school. Daarom mag je nog niet een hele dag werken. Heel af en toe mag je kleine klusjes doen zoals oppassen bij familie of kennissen, de auto wassen of het verspreiden van folders. Dit mag je doen voordat je naar school gaat, of nadat je uit school komt. Je mag niet te lang werken en je zal ook af en toe moeten uitrusten na school en werk. Alles over jouw werktijden is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. De belangrijkste regels die voor jou gelden, lees je hieronder.

Arbeidstijd 13- en 14-jarigen

maximum arbeidstijd per: 

 
 schooldag:  2 uur per dag
 niet-schooldag:  7 uur per dag
 vakantiedag:  7 uur per dag
 schoolweek:  12 uur per week
 vakantieweek:  35 uur per week
 aantal vakantieweken per jaar:  4 weken (waarvan maximaal 3 aaneengesloten)
 aantal werkdagen per week:             5 dagen

Rusttijd en pauze

  • Werk je meer dan 4,5 uur op een dag, dan heb je recht op een halfuur pauze
  • Rust iedere dag 14 uur, in ieder geval tussen 19.00 's avonds en 07.00 de volgende ochtend  
  • Doe je mee aan een uitvoering zoals een toneelstuk of modeshow, dan moet je in ieder geval tussen 23.00 's avonds en 08.00 uur 's ochtends rusten. In een vakantieweek is dit van 23.00 tot 07.00 uur.

Stage

Als je 13 of 14 bent mag je ook (maatschappelijke) stage lopen. Hiervoor moet je wel een stageovereenkomst hebben. Als je stage loopt gelden dezelfde arbeids- en rusttijden. 

Zondag

Als je 13 of 14 bent mag je niet op zondag werken. Als je meedoet aan een uitvoering zoals een toneelstuk of modeshow mag je alleen op zondag werken als is aangetoond dat het echt niet anders kan. Je ouders zullen wel eerst toestemming moeten geven. Als je dan op zondag werkt, mag je de zaterdag ervoor niet werken. Ook moet je dan in elke periode van 16 weken in ieder geval 5 zondagen vrij zijn.

Oproepdiensten en 's nachts werken

Als je onder de 18 jaar bent, mag je geen oproepdiensten doen. Ook mag je nog niet 's nachts werken. Maar als je bij defensie werkt, leerling bent in de binnenvaart of in het bakkersbedrijf gelden er uitzonderingen. Zo mag je als bakkersleerling om 04.00 's nachts beginnen als dat nodig is voor je opleiding.