Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Vervaltermijn vakantiedagen

Wist je dat er een vervaltermijn aan jouw vakantiedagen zit? Het is dus belangrijk je vrije dagen op tijd op te nemen. De vervaltermijn is bedacht om werknemers te stimuleren vakantie op te nemen.

Wettelijke vakantiedagen

In de wet staat op hoeveel vakantiedagen jij minimaal recht hebt. Dat is 4 keer je wekelijkse arbeidsduur aan vakantiedagen. In de tabel hieronder zie je hoe dat werkt:

hoeveel vakantiedagen

Vervaltermijn wettelijke vakantiedagen

Wettelijke vakantiedagen mag je niet tot in het oneindige opsparen. Sterker nog, je moet ze opnemen binnen 6 maanden na het jaar waarin je deze dagen hebt opgebouwd. Dus de wettelijke dagen die je in 2018 hebt gekregen, moet je voor 1 juli 2019 allemaal opmaken. Anders vervallen ze.

Uitzonderingen

Met goede redenen kun je uitstel aanvragen van de verjaringstermijn van de wettelijke vakantiedagen. Of je kunt met je werkgever afspreken ze te laten uitbetalen. Een goede reden is bijvoorbeeld dat jouw werkgever je niet redelijkerwijs in staat gesteld heeft ze op te nemen. Ook als je in 2018 langdurig ziek of arbeidsongeschikt was, kun je uitstel of uitbetaling aanvragen. Doe dit wel voor de vervaldatum, dus vóór 1 juli 2019.

Extra vakantiedagen (bovenwettelijk)

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen die jij meer vrij mag zijn dan het wettelijk minimum. Dat kan voor iedereen verschillen. Deze extra vakantiedagen kunnen bijvoorbeeld in cao’s afgesproken zijn, maar kunnen ook leeftijds- of seniorendagen zijn. Let op: ATV-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen. Check jouw cao om te zien wat er voor jou is afgesproken.

Vervaltermijn bovenwettelijke vakantiedagen

De dagen die jij boven het wettelijk minimum aan vakantie krijgt, hebben een langere vervaltermijn; namelijk 5 jaar. Deze termijn begint te lopen aan het einde van het jaar waarin deze vakantiedagen zijn opgebouwd.

Wat moet ik doen?

De personeelsafdeling heeft een overzicht van jouw vakantiedagen. Vraag ernaar en kijk hoeveel vakantiedagen je nog hebt openstaan. Ga na hoeveel daarvan wettelijk zijn en hoeveel bovenwettelijk. Als je vakantie aanvraagt, zet dan eerst je wettelijke dagen in aangezien die als eerste verlopen. Maak ze op voor 1 juli 2019, anders ben je ze kwijt. Kijk ook hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen je nog hebt. Heb je nog bovenwettelijke dagen uit 2014 staan? Maak die voor 31 december 2019 op, anders ben je ze kwijt.

Vakantiedagen uitbetalen

Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen in principe ook laten uitbetalen. Als je bovenwettelijke vakantiedagen afkoopt, krijg je geld in plaats van je opgespaarde vakantiedagen. Je moet dit wel bespreken met je werkgever, want werkgevers zijn niet verplicht jouw vakantiedagen uit te betalen.

Vragen of oneens met je werkgever?

Je werkgever is verplicht altijd die vakantiedagen af te boeken die als eerste vervallen. Het kan geen kwaad hier op toe te zien. Heb je vragen of ben je het niet eens met de afboekingen van je werkgever, neem dan contact op met CNV Vakmensen.

vervaltermijn vakantiedagen


Benieuwd hoeveel vakantiegeld jij krijgt?

Met onze vakantiegeldtool kun je dit heel gemakkelijk berekenen.

Naar de vakantiegeldtool!

Word nu lid

  • Deskundig advies  
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting