Het gebeurt weleens dat vakbonden en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar staan. Soms zien vakbondsleden dan geen andere uitweg meer dan hun eisen kracht bij te zetten met een staking. Maar wat zijn je rechten en plichten bij een staking?
Wanneer organiseert CNV een staking?
Een staking is een zwaar en ingrijpend instrument. Daarom organiseert CNV Vakmensen niet zomaar een staking. Alleen als na uitvoerig overleg met de werkgever het gewenste resultaat uitblijft, kan het voorkomen dat we een staking organiseren.
Hoe komt een staking tot stand?
Wanneer gaat een staking niet door?
Als CNV Vakmensen een staking wil organiseren, krijgen alle leden in de betreffende onderneming of branche een uitnodiging voor een zogeheten driekwartvergadering. Tijdens deze vergadering moet ten minste driekwart van de aanwezige leden instemmen met het besluit te gaan staken. Zo niet, dan gaat de staking niet door.
Wanneer gaat de staking wel door?
Hebben de leden ingestemd? Dan stelt CNV Vakmensen een ultimatum aan de werkgever. Hierin staat een deadline. Heeft de werkgever vóór die datum niet aan de eisen van CNV Vakmensen voldaan? Dan kunnen de leden rechtmatig overgaan tot staken.
Inschrijven als staker
Ga je staken, dan schrijf je je op de locatie van de staking in als staker en hoef je je werk niet te doen. CNV Vakmensen deelt de lijst met stakers niet met de werkgever. Schrijf je je niet in? Dan kom je niet in aanmerking voor een
stakingsuitkering.
Als je geen lid bent van een vakbond hoef je je niet in te schrijven, tenzij je in aanmerking wilt komen voor een stakingsuitkering. In dat geval moet je ter plekke voor minimaal een jaar lid worden van CNV Vakmensen.
Kun je niet meedoen aan een staking?
Ben je lid van CNV Vakmensen, maar kun je niet meedoen aan de staking? Dan is het belangrijk hierover contact op te nemen met de actieleider of de bestuurder van CNV Vakmensen.
FNV staakt wel, CNV niet. Wat nu?
Als werknemer mag je zelf beslissen of je meestaakt. Maar als CNV Vakmensen zich niet aan de actie verbindt, kun je je als CNV-lid dus ook niet inschrijven als staker en ontvang je geen stakingsuitkering. Ben je helemaal geen vakbondslid? Dan ontvang je sowieso geen stakingsuitkering.
Omgangsnormen stakers
Stakers mogen niet geïntimideerd worden. Omgekeerd mogen stakers ook geen oneigenlijke druk uitoefenen op collega’s die niet willen staken. Praten mag altijd, maar CNV Vakmensen gaat respectvol om met werknemers die niet staken. En bedenk: stakers en werkwilligen moeten na een staking weer als collega’s samenwerken.
Stakingsregels
Natuurlijk zijn er ook algemene regels. Vaak weet de actieleider ter plekke precies wat wel en niet mag. Houd er rekening mee waar je actiemateriaal plaatst. Beschadig geen materiaal en ga respectvol met elkaar om. En bovenal: steun elkaar!
Wat mag de werkgever?
De werkgever mag in overleg met vakbond en werknemers maatregelen nemen om de gevolgen van een staking tot een redelijk minimum te beperken. Bijvoorbeeld door mensen in te zetten die de oven van een glasfabriek laten branden, omdat die anders afgeschreven moet worden. De werkgever moet ook de veiligheid van de stakers garanderen. Voorafgaand aan de staking maken de werkgever en de vakbondsbestuurder hierover samen afspraken. Je wordt
daarover geïnformeerd.
Spontane staking
Soms komt het voor dat werknemers spontaan besluiten het werk neer te leggen zonder dat de bonden daar bij betrokken zijn. In dat geval heeft niemand recht op een stakingsuitkering. Het advies is dan om zo snel mogelijk jouw vakbond te informeren. Het komt regelmatig voor dat de bonden de staking in een later stadium alsnog ondersteunen. In dat geval kunnen leden zich alsnog als staker laten registreren.