Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Solliciteren social media

Social media is tegenwoordig niet meer alleen een manier om met je vrienden contact te onderhouden. Veel bedrijven en organisaties zijn meer dan voorheen actief op social media om de juiste kandidaten te vinden. Het is dan ook aan te raden om zelf actief op social media te zijn om een baan te vinden.

Stappenplan solliciteren via social media

Een baan vinden via social media, hoe doe je dat? Doorloop onderstaande stappen en vergroot je kans om een baan te vinden via social media:
  • Maak een persoonlijk profiel aan op een of meer sociale netwerksites.
  • Besteed veel aandacht aan je profiel. Werkgevers zoeken op internet naar informatie over een sollicitant. Denk goed na wat je wel en niet zichtbaar maakt op je profiel. Geef dus een zo positief mogelijk beeld van wie je bent en wat je kunt. 
  • Wees consequent in de informatie die je geeft in je verschillende profielen. Door je profielen van meerdere sociale netwerksites te laten aansluiten, geef je een werkgever een duidelijk beeld van jezelf. 
  • Bouw een netwerk op met social media. Zoek bijvoorbeeld contact met vrienden, kennissen, oud-collega’s en anderen. Zo bouw je een handig netwerk op van mensen die je misschien aan een baan kunnen helpen.
  • Gebruik jouw netwerk vervolgens om vacatures te vinden. 
  • Wanneer je op een site een bedrijf met een leuke vacature vindt, bekijk dan of iemand in jouw netwerk bij dit bedrijf werkt. Wees brutaal en vraag of hij/zij je voorstelt aan het bedrijf. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is dan groter.
  • Plaats een bericht op via social media en laat weten dat je een baan zoekt. Misschien weet iemand in je netwerk een vacature voor je.

LinkedIn, Facebook en Twitter

LinkedIn is voor bedrijven het populairste middel om mensen te werven. Zorg dan ook voor een volledig profiel op LinkedIn en sluit je aan bij groepen die passen bij jouw werkveld. Als je mee discussieert in groepen, val je eerder op bij werkgevers. Zorg ook voor de juiste zoekwoorden in je profiel, zodat je goed gevonden kan worden. Schrijf bijvoorbeeld niet ‘creatieve duizendpoot’ in je titel maar benoem duidelijk je functie. Veel bedrijven zetten tegenwoordig hun vacatures op Facebook. Sluit je bijvoorbeeld aan bij groepen van bedrijven of ‘like’ hun pagina om op de hoogte te blijven van vacatures. Via Twitter kan je direct in contact komen met recruiters of bedrijven. #Hashtags kan je gebruiken om vacatures te vinden (bijvoorbeeld #vacatures) of om gevonden te worden (bijvoorbeeld #nieuwebaan).

Voorbeelden solliciteren met social media

Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert, kies je een manier van solliciteren. Als je bij een bedrijf solliciteert dat actief is op Social Media, is het nuttig om social ,edia in te zetten bij het solliciteren. Vaak staat ook in de vacature vermeld hoe je het beste kunt solliciteren. Zet je social media in, probeer hier dan creatief in te zijn. Maak bijvoorbeeld een Youtube-filmpje waarin je jezelf presenteert, solliciteer via Facebook of maak een visuele CV op Pinterest.