Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Sollicitatiegesprek: een goede voorbereiding

Een sollicitatiegesprek geeft je de kans om de werkgever te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is dus erg belangrijk. Hoe zorg je voor een goede voorbereiding?

Onderzoek de functie

Vraag jezelf af: wie is de ideale kandidaat voor deze functie? Lees de vacature nogmaals goed door en zoek de overeenkomsten met jouw ervaring, vaardigheden en eigenschappen. Maak een lijst van vaardigheden, specifieke kennis, persoonlijke en professionele kwaliteiten waarvan jij denkt dat deze belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Onderzoek het bedrijf

Probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren over het bedrijf. Dit helpt je om een duidelijk beeld te vormen van de bedrijfscultuur en of deze bij jou past. Bekijk hiervoor de website en social mediakanalen van het bedrijf. Probeer te achterhalen wat het bedrijf precies zoekt in een geschikte kandidaat. Zorg er daarnaast voor dat je weet met wie je het gesprek hebt. Op LinkedIn vind je informatie over je gesprekspartners. Bekijk ook wie je gedeelde contacten zijn. Zij kunnen je ook informatie geven over het bedrijf en je gesprekspartners.

Korte introductie over jezelf

Bereid een korte introductie voor over jezelf. Som hierbij niet uitgebreid je opleidingen en werkervaring op. Dit kan de werkgever ook in je CV lezen. Vertel een persoonlijk verhaal waarin je de gevraagde competenties verwerkt. Hiermee kan je laten zien dat jij past bij de functie en het bedrijf.

Sollicitatievragen oefenen

Bereid een aantal standaard sollicitatievragen voor die je kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Het oefenen van het beantwoorden van deze vragen, helpt je om minder nerveus te zijn bij het sollicitatiegesprek. Weet je niet zo goed welke vragen je kunt verwachten? We hebben de 10 meest voorkomende voor je op een rij gezet.

Bekijk de top 10 sollicitatievragen >

Vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Zorg dat je een aantal vragen hebt die je tijdens het gesprek aan de werkgever kan stellen. Op die manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Door zelf vragen te stellen krijg je ook een betere indruk van het bedrijf of de functie. Voorbeelden van vragen zijn:
  • Hoe groot is het team waarin ik zou komen te werken?
  • Wat zijn de volgende stappen in de procedure?
  • Zou u wat meer kunnen vertellen over de verantwoordelijkheden?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Op welke termijn verwacht u meer te weten?

Route van te voren plannen

Zorg dat je op tijd komt op je sollicitatiegesprek. Plan dan ook de route van tevoren uit. Houd ook rekening met extra reistijd. Met eventuele vertragingen kom je dan toch nog op tijd aan.