Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Sollicitatiebrief schrijven

In een sollicitatiebrief stel je jezelf voor aan een werkgever. Het doel van je sollicitatiebrief is om jezelf te presenteren en je daarbij te onderscheiden van de rest. Een sollicitatiebrief heeft vaak een bepaalde opbouw met vaste onderdelen.

Opbouw sollicitatiebrief 

Een sollicitatiebrief heeft meestal een aantal vaste onderdelen: 

 • Inleiding/openingszin
  In de inleiding geef je aan waarom je op de vacature reageert en hoe je de vacature hebt gevonden.
 • Motivatie
  Wat spreekt je aan in de functie? Waarom wil je graag bij die organisatie werken? Stel jezelf deze vragen om je motivatie helder te krijgen. Probeer hierbij zo enthousiast mogelijk te zijn in je sollicitatiebrief.
 • Jezelf verkopen 
  Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie? Verwerk hierin voorbeelden van je successen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de AIDA-methode. De AIDA-methode wordt gebruikt in verkoopbrieven. Dit staat voor Attention (trek de aandacht van de lezer), Interest (wek interesse met jouw unieke eigenschappen), Desire (wakker verlangen aan om kennis te maken) en Action (zet aan tot de actie om jou uit te nodigen voor een gesprek). Hou hierbij in je achterhoofd waarom het bedrijf juist jou moet aannemen. Wat is jouw meerwaarde voor het bedrijf?
 • Afsluiting 
  Sluit je brief af met één of twee zinnen waarin je de werkgever laat zien dat je op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld 'Graag licht ik mijn Curriculum Vitae en motivatie toe in een persoonlijk gesprek'.

Je maakt je sollicitatie nog krachtiger als je jezelf onderscheid van anderen. Gebruik social media om jezelf op de kaart te zetten.

12 tips voor een nog betere sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief springt eruit en trekt de aandacht.  Wil jij jouw sollicitatiebrief nog beter maken?

Bekijk de 12 tips voor jouw sollicitatiebrief >