Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Sociaal plan

Een sociaal plan is bedoeld om de gevolgen van de reorganisatie zo goed mogelijk op te vangen. In het sociaal plan staan bijvoorbeeld afspraken over:

•    de personele gevolgen
•    een extra vergoeding bovenop de wettelijke transitievergoeding
•    begeleiding naar ander werk

CNV Vakmensen kijkt grondig naar de reden van de reorganisatie. Gaat het alleen om personeelsuitdunning en dus het maken van (nóg) meer winst? Dan zal het bedrijf daar ook voor moeten betalen, met een stevig sociaal plan. Of zit het bedrijf echt in de problemen? En gebeurt dit alles om een totaal faillissement te voorkomen? Dan onderhandelt CNV Vakmensen meer bescheiden. Maar dan moet de boekhouding daarvoor wel het bewijs leveren.

Leden van de vakbond krijgen inspraak in het sociaal plan. Gaan zij akkoord met de gemaakte afspraken dan geldt het sociaal plan voor alle werknemers (ook voor niet-vakbondsleden). Lid zijn van de vakbond is dus belangrijk. Want alleen dan kun je hierover meebeslissen.

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>


Dienstverlening voor leden

Heb jij te maken met een reorganisatie? Vraag advies aan een jurist.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

 • Mijn werkgever gaat reorganiseren, wat moet ik nu doen?

  Zoek uit wat dit voor jou betekent

  Is het al bekend wat de gevolgen van de reorganisatie voor jou zijn? Als er in het bedrijf een ondernemingsraad is, kan je die vragen wat er al bekend is over de reorganisatie.

  Boventallig of overcompleet op je werk? 

  Neem contact met ons op > 

  Wij helpen je graag!

 • Ik word ontslagen als gevolg van een reorganisatie. Wat moet ik doen?

  Waar moet je/mag je mee akkoord gaan?

  Hierbij is het belangrijk of er een sociaal plan is. In zo'n plan is staat vaak waar je recht op hebt en wat je zelf kunt en moet doen bij reorganisatie-ontslag. Is er geen sociaal plan?

  Neem dan contact met ons op >

   CNV Vakmensen kan je bijstaan als je werkgever ontslag voor je gaat aanvragen bij het UWV of wil dat je een beëindigingsovereenkomst tekent. Wacht niet te lang onze hulp te vragen!

 • Wat betekent de afspiegelingsregeling?

  De leeftijdsopbouw blijft na de reorganisatie zoveel mogelijk gelijk

  De werkgever moet alle werknemers die werkzaam zijn in dezelfde functie (of nagenoeg dezelfde functie) indelen in 5 leeftijdsgroepen: jonger dan 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar en ouder. Vervolgens moet de werkgever ervoor zorgen dat de ontslagen zodanig over de leeftijdsgroepen worden verdeeld dat de leeftijdsopbouw zoveel mogelijk gelijk blijft. Binnen elke leeftijdsgroep moet eerst de werknemer ontslagen worden met het kortste dienstverband.