Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Seksuele intimidatie op het werk: wat doe je daartegen?

1 op de 10 werknemers heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op het werk. Je denkt daarbij misschien als eerste aan fysiek contact, maar ook iemand intieme vragen stellen over zijn privéleven of seksueel getinte opmerkingen maken valt onder deze noemer. Je werkgever is verplicht om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen. Maar wat als je hier toch mee te maken krijgt?

Hoe herken je seksuele intimidatie?

Je kunt seksuele intimidatie onderverdelen in:

  • Verbale intimidatie (afspraakjes proberen te maken, vervelende opmerkingen maken)
  • Non-verbale intimidatie (iemand langdurig aanstaren, seksueel getinte afbeeldingen laten zien)
  • Fysiek contact (een arm om je schouder, iemand tegenhouden)

Of het nou gaat om fysieke, verbale of non-verbale seksuele intimidatie, het is vervelend en bedreigend. Het maakt niet uit of je collega of leidinggevende het als een grapje bedoelt: het gaat erom hoe jij het ervaart.

Waar komt seksuele intimidatie voor?

Seksuele intimidatie komt bij alle soorten organisaties voor, maar bij sommige organisatie is het risico groter. Dat geldt voor organisaties met een sterke hiërarchische structuur en organisaties waar weinig vrouwen werken. 

Risicosectoren zijn bijvoorbeeld de zorg, de ICT, de politie, de horeca en de transportsector. Jonge vrouwen, alleenstaande vrouwen en vrouwen met een tijdelijk contract lopen het grootste risico. In 56% van de gevallen is een collega de aanstichter van seksuele intimidatie, bij 26% van de gevallen maakt de leidinggevende zich eraan schuldig. Ongewenste intimiteiten kunnen ook bij klanten vandaan komen.

Wat kun je ertegen doen?

Krijg je te maken met seksuele intimidatie? Laat dan duidelijk weten dat je niet lastiggevallen wilt worden. Vind je dit moeilijk? Bespreek de situatie dan met een collega die je vertrouwt of met de vertrouwenspersoon op je werk. Je kunt ook terecht bij je huisarts of bij CNV Vakmensen.

Als het gedrag vaker voorkomt, schrijf dan telkens wanneer je iets meemaakt op wat er precies is gebeurd en wanneer. Probeer er ook achter te komen of er meer mensen zijn die last hebben van het gedrag van deze persoon: samen sta je sterker. 

Stoppen de ongewenste intimiteiten niet, dan kun je een klacht indienen bij je werkgever.

Als je bent aangerand of verkracht is aangifte doen bij de politie de juiste stap: dit zijn ernstige strafbare feiten.

Wat staat er in de wet?

In de Arbowet vind je seksuele intimidatie terug onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is die belasting te voorkomen of beperken. Ook moeten werkgevers voorlichting geven en communiceren over de maatregelen die zij tegen seksuele intimidatie nemen.

Gevolgen seksuele intimidatie

Ongewenste seksuele aandacht kan grote gevolgen hebben voor de slachtoffers. Zij voelen zich onveilig en gaan niet meer met plezier naar hun werk. Bovendien zorgt seksuele intimidatie vaak voor allerlei psychische en lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, buikpijn en maagklachten.

Werknemers die te maken krijgen met seksuele intimidatie melden zich vaker ziek. Het kan zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Ook is de kans op ongevallen groter. Krijg je te maken met ongewenste intimiteiten op je werk, dan is het heel belangrijk dat je in actie komt. Als je langere tijd in een onveilige werksituatie zit, kun je last krijgen van chronische stress of zelfs een posttraumatische stressstoornis.

 

seksuele intimidatie op het werk