Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Salarisverhoging of salarisverlaging: hoe zit dat?

Gedurende je loopbaan kan de hoogte van je salaris verschillen. Als je geluk hebt krijg je vooral te maken met salarisverhoging, maar het kan ook zijn dat je salaris verlaagd wordt.

Wanneer krijg je salarisverhoging?

Je kunt salarisverhoging krijgen in een loonronde, bij een periodieke loonsverhoging of door er zelf over te onderhandelen.

Loonronde

In de meeste bedrijven worden één of meerdere keren per jaar alle salarisbedragen verhoogd in een zogenoemde loonronde. Vaak worden deze loonrondes afgesproken bij de cao-onderhandelingen tussen CNV Vakmensen en jouw werkgever.

Periodieke loonsverhoging

Behalve die cao-verhoging zijn er periodieken of de periodieke verhogingen. Vroeger kreeg je zo'n een salarisverhoging automatisch na je verjaardag of aan het begin van een nieuw dienstjaar, omdat je ieder jaar meer ervaring opdoet. Meer ervaring leidde tot een hoger inkomen. Tegenwoordig speelt daarbij steeds vaker is ook de beoordeling van jouw werk mee voor de periodieke verhoging.

Onderhandelen over je salaris

Onderhandelen over je salaris doe je meestal als je aan een nieuwe baan begint of als je al een tijdje bij je werkgever werkt. Als je al wat langer in dienst bent heb je kunnen laten zien wat je waard bent en kun je motiveren waarom een salarisverhoging op zijn plaats zou zijn.

Wil je weten hoe je onderhandelt over een loonsverhoging? Lees: Onderhandelen over je salaris: zo doe je dat

Wanneer krijg je salarisverlaging?

Je salaris kan lager worden als je wordt herplaatst in een functie met een lagere beloning. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt bijvoorbeeld en daardoor je oude functie niet meer kunt doen. Je salaris gaat ook omlaag als je minder uren gaat werken of geen bijzondere diensten meer draait waar een toeslag voor geldt.

Demotie

Demotie betekent terugplaatsing in functie. Dat kan gebeuren als je de managementfunctie die je hebt gekregen toch niet prettig vindt of omdat je ouder wordt en het wat rustiger aan wilt doen. Een lagere functie betekent dan ook een lager salaris. Ben je het niet eens met je terugplaatsing? Accepteer dan zeker het lagere salaris niet. Vaak is er wel een afbouw- of garantieregeling mogelijk.

Garantieregeling

Als je door (bedrijfs)omstandigheden naar een lager betaalde (ploegen)dienst wordt overgeplaatst, is er in veel cao’s een regeling opgenomen. De teruggang in ploegentoeslag vindt dan zeer geleidelijk plaats. Bovendien is de termijn dan afhankelijk van je leeftijd en het aantal jaren dat je in de oude ploegendienst hebt gewerkt. Dit heet ook wel een 'garantieregeling bij overplaatsing in een lager betaalde dienst'.

Loondispensatie

Ben je arbeidsgehandicapt? Dan kan je werkgever soms toestemming krijgen om een lager loon te betalen dan het wettelijke minimumloon. Deze loondispensatie kan alleen worden aangevraagd als je een Wajong-uitkering krijgt of jonger bent dan 18 jaar.

Deeltijd geen reden voor loonsverlaging

Vroeger kwam het nog wel eens voor dat iemand die deeltijd werkte een lager salaris kreeg of bijvoorbeeld niet aan de pensioenregeling mocht deelnemen. Tegenwoordig heb je als parttimer evenveel rechten als een fulltimer. Alle salariselementen moeten worden meegenomen. Per uur verdien je dus hetzelfde, maar als je minder gaat werken, verdien je per maand natuurlijk wel minder.

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>