Rekenmachine
Als je werkt dan staat daar natuurlijk een beloning tegenover: je salaris.
Hoe kan ik onderhandelen over mijn salaris?
Kennisbank

Onderhandelen over je salaris: zo doe je dat

Stel: je hebt een arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe baan of bent al een tijdje in dienst en vindt zelf dat je wel een loonsverhoging verdient. Dan zit er maar één ding op: onderhandelen over je salaris. Maar hoe doe je dat? Een gesprek over salaris met je (toekomstige) baas is vaak niet makkelijk. Om je een handje te helpen vind je hieronder 8 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling.


8 tips voor betere salarisonderhandelingen

Met een goede voorbereiding is de kans van slagen natuurlijk vele malen groter. Doe onderzoek naar het gemiddelde salaris voor iemand van jouw leeftijd met jouw functie en ervaring. Je kunt ook de cao raadplegen. Daar zijn vaak al afspraken over salaris in vastgelegd. CNV Vakmensen heeft namelijk ook al voor je onderhandeld voor een goed salaris bij de cao-onderhandelingen. Dit betekent niet dat er helemaal geen onderhandelingsruimte voor jou meer is, het geeft juist duidelijk de kaders aan. Kijk ook naar de financiële positie van het bedrijf waar je werkt of gaat werken.

Eigenlijk heeft dit ook met voorbereiding te maken. Voor je in onderhandeling gaat met je (nieuwe) werkgever, is het goed om te bepalen wat je waard bent. Kijk naar je opleidingsniveau, de inhoud van je functie en je potentie. Kijk eens rond en vraag aan anderen die een soortgelijke functie hebben wat zij verdienen. En kijk vooral ook op internet wat er te vinden valt over een bij jou passend salaris.
Eigenlijk geldt deze tip voor iedere onderhandeling: bepaal je grenzen. Als jij het echt niet acceptabel vindt om voor een bepaald salaris te werken, dan moet je aangeven waarom je daar zo over denkt en daar ook bij blijven. Als je voor jezelf een grens bepaald hebt, is het makkelijker om standvastig op te treden. Als je zo’n grens niet hebt dan bestaat namelijk de kans dat je met een vervelend gevoel de onderhandeling moet verlaten omdat je ergens akkoord mee bent gegaan waar je het eigenlijk absoluut niet mee eens bent. Kortom: bepaal van te voren wat jouw grens is!

Als je de ander eerst laat bieden dan heb je gelijk een realistisch beeld van de rest van de onderhandeling. Het kan twee kanten op gaan: het openingsbod van de ander verrast je in positieve zin. Ga dan niet gelijk akkoord, ook al ben je tevreden met het aanbod. De ruimte voor onderhandeling is er, dus waarom zou je die niet pakken? Het openingsbod kan ook enorm tegenvallen. Blijf dan vooral rustig, vertel eerlijk dat dit nou niet bepaald is wat jij in gedachten had en leg uit waarom niet. Doe dan vervolgens je tegenbod. Belangrijk: verlies je grens niet uit het oog!

Als je een nieuwe baan vindt, dan wordt er gegarandeerd gevraagd naar je vorige salaris. Dit is voor je nieuwe werkgever namelijk een goed meetpunt om te bepalen wat hij jou gaat bieden. Een exact bedrag noemen is dus niet heel verstandig, want daar kun je jezelf nog wel eens mee in de vingers snijden. Je kunt eigenlijk op twee manieren antwoord geven. De eerste is gewoon duidelijk zijn: “Dit vind ik niet relevant.” Klaar. Je kunt ook aangeven dat je huidige salaris prima past bij jouw persoonlijke marktwaarde en bij de inhoud van je functie.

Als je al in dienst bent en er in de loop van de tijd achter komt dat collega x of y meer verdient dan jij terwijl jij toch echt veel meer en beter werk verzet, dan is het verleidelijk om tegen je werkgever te roepen dat je dit heel gek vindt en dat jij ook meer salaris wilt. Doe het niet. Je maakt geen goede indruk en je verhoging is verder weg dan ooit. Als je werkgever al vindt dat jij best wat meer kunt gaan verdienen, dan is dat omdat hij tevreden is over jou, los van de vergelijking met de ander. Gebruik dus je eigen kwaliteiten en vergelijk je niet met anderen.

Een beloning hoeft natuurlijk niet altijd in de vorm van geld uitgekeerd te worden. Als meer salaris er simpelweg niet in zit, dan zijn er vast andere manieren om je tegemoet te komen. Denk dus bijvoorbeeld aan het aantal vakantiedagen, een auto of laptop van de zaak en de mogelijkheid om cursussen en opleidingen te volgen.

Alle informatie over arbeidsvoorwaarden >

Zoals je met al je afspraken moet doen: leg vast wat je met je werkgever hebt afgesproken qua salarisverhoging. Dan kunnen er achteraf nooit misverstanden over ontstaan.