Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Salaris: doorbetaling bij ziekte

Als je ziek wordt, moet jouw werkgever je gedurende maximaal 104 weken 70 procent van je salaris doorbetalen. In veel cao’s zijn daarnaast afspraken gemaakt over aanvullingen. Vaak krijg je in de eerste 52 weken jouw salaris voor 100 procent uitbetaald. In de tweede 52 weken is dat 70 procent. Er echter komen ook andere verdelingen voor. Kijk in je cao wat hierover is afgesproken.

Bonus bij reïntegratie

In veel cao's is ook afgesproken dat bij actieve reïntegratie-inspanningen in het tweede jaar een bonus wordt uitgekeerd. Deze bonus vult vaak het inkomen aan tot 100 procent. Over het inhouden van salaris bij ziekte zijn allerlei varianten in cao's opgenomen. Bijvoorbeeld door het invoeren van wachtdagen: de eerste en/of tweede dag van de ziekte of het verrekenen van ziektedagen met vakantiedagen. 

Beloningsregeling in cao

Heel soms is er een beloningsregeling opgenomen in de vorm van extra vakantiedagen als je je gedurende een jaar niet ziek hebt gemeld. Dit is onder meer het geval in de cao lederwaren en die van de schoenenindustrie. Jouw cao kun je op onze website downloaden. Je kunt ook altijd contact opnemen met CNV Vakmensen.

Overzicht cao's

Weten wat je rechten zijn?

Lees meer over onze rechtshulp

Dienstverlening voor leden

Als lid kun je rechtshulp krijgen bij vragen over werk en inkomen.

Lees meer hierover