Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Risico's op het werk

Er bestaan allerlei risico’s waarmee jij op het werk te maken kunt hebben. Op diverse internetsites vind je daarover meer informatie. Hier een overzicht van de belangrijkste thema's.

Agressie en geweld >>

Pesten >>

Werkdruk en burnout

Kijk hiervoor op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of op de website van de Stichting Burnout en Stress

RSI, een verzamelnaam voor klachten aan nek, schouders, armen, polsen en handen, die kunnen ontstaan als u langdurig werkt in dezelfde (of een ongemakkelijke) houding en/of repeterende bewegingen uitvoert. Kijk hiervoor op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op de site van de RSI patiëntenvereniging.

Legionella

Meer hierover op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Straling

Ioniserende straling, een verzamelnaam voor energierijke straling die kan worden opgewekt in apparatuur (zoals röntgentoestellen) en die door radioactieve stoffen wordt uitgezonden.

Niet-ioniserende straling, bijvoorbeeld de RF-straling van seal-machines, licht en infrarode straling van lasbogen, hete voorwerpen en lasers en UV-straling bij het lassen, steriliseren van voedingsmiddelen en de lithografie.

Oplosmiddelen

Kijk hiervoor op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of op de website van de vereniging OPS (Organo Psycho Syndroom).

Stof in de agrarische sector

Meer hierover op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bij de website Pak Stof Aan!

Huidproblemen

Nederlands Kenniscentrum ArbeidsDermatosen www.necod.nl.

Longaandoeningen

Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen www.nkal.nl.

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>