Een reorganisatie kan grote gevolgen hebben voor jou als werknemer. In het reorganisatieproces doorlopen de betrokkenen een stappenplan om de ondernemingsraad, vakbonden en werknemers op de hoogte te stellen van de veranderingen.
Stap 1: Het voornemen
Iedere reorganisatie begint met het plan van het bestuur en/of management van een organisatie om te gaan reorganiseren. Op het moment dat het voornemen wordt besproken, wordt er al een besluit voorbereid. De ondernemingsraad kan in deze fase meepraten over het plan.
Stap 2: Aantonen nut en noodzaak
Als de reorganisatie gevolgen heeft voor het personeel, moet de werkgever laten zien waarom een reorganisatie noodzakelijk is. De werkgever is verplicht om advies te vragen aan de ondernemingsraad over de reorganisatieplannen. De ondernemingsraad bekijkt dan of een reorganisatie echt noodzakelijk is. Heeft de reorganisatie gevolgen voor het personeel, dan is het verstandig dat de ondernemingsraad gaat praten met de vakbonden. Vakbonden moeten de gevolgen voor het personeel in kaart brengen en stellen samen met de werkgever een sociaal plan op. Wanneer je als medewerker geruchten over een reorganisatie of ontslagen opvangt, is het ook verstandig om dit te melden bij jouw CNV-bestuurder. Hoe eerder de vakbond betrokken wordt, hoe beter!
Stap 3: Sociaal plan opstellen
Door een reorganisatie kunnen werknemers hun baan verliezen. De werkgever treedt dan vaak in overleg met de vakbonden en/of ondernemingsraad om de gevolgen van de reorganisatie te verzachten. De werkgever kan ook eenzijdig een sociale regeling opstellen. Dan spreek je niet van een sociaal plan. Het afsluiten van een sociaal plan is niet verplicht. De werkgever is ook niet verplicht om medewerkers en vakbonden te raadplegen hierover, maar meestal gebeurt dit wel. Als je het niet eens bent met de sociale regeling van werkgever, kun je jouw vakbond inschakelen.
Meer lezen over een sociaal plan >
Stap 4: Ledenraadpleging
Is er een sociaal plan? Dan kan het onderhandelingsresultaat worden voorgelegd aan de vakbondsleden. Dit gebeurt vaak in overleg met de ondernemingsraad.
Stap 5: Uitvoering
De veranderingen in de organisatie worden doorgevoerd op basis van het reorganisatieplan. De afspraken genoemd in het sociaal plan worden nagekomen. Voor de uitvoering en controle op de naleving van het sociaal plan worden vaak begeleidings- en toetsingscommissies ingericht.
Weten wat je rechten zijn?
Neem contact met ons op
Vraag advies aan een jurist