Oorzaken
Als een bedrijf moet reorganiseren komt dit door problemen. Deze problemen kunnen in de organisatie zitten (interne oorzaken) maar kunnen ook door dingen komen waar het bedrijf niet meteen iets mee te maken heeft (externe oorzaken). Het is meestal lastig aan te geven wat precies het probleem is waardoor een bedrijf moet gaan reorganiseren. Vaak gaat het om een combinatie van oorzaken. Hieronder zijn een aantal voorbeelden genoemd.
Interne oorzaken:
- Matig of ineffectief management
- Groot verloop van personeel (kennis en vaardigheden verdwijnen)
- Hoog ziekteverzuim
- Lage productie
Externe oorzaken:
- Minder winst
- Concurrentie
- Wettelijke voorschriften en regels
- Afnemend marktaandeel (minder afzet/verkoop)
- Wegvallen van markten
Gevolgen
Als er een reorganisatie plaats vindt binnen een bedrijf zijn er een aantal mogelijke gevolgen:
1. Andere functie
In het sociaal plan worden vaak afspraken gemaakt over het herplaatsingsbeleid. Wie komen er voor ander werk in aanmerking? En waar? Ook kunnen er in het sociaal plan afspraken staan over loongaranties. Dit betekent dat wanneer je een functie aanvaardt in een lagere loonschaal, je jouw oude loon behoudt.
2. Overplaatsing
Je behoudt dezelfde functie, maar wordt overgeplaatst naar een andere locatie. In sommige bedrijven behoort overplaatsing tot de normale bedrijfsvoering. Dan zijn er in de cao en individuele arbeidsovereenkomsten vaak afspraken gemaakt over de gevolgen van een overplaatsing. Bijvoorbeeld over verhuiskosten, hogere reiskosten en een langere reistijd. Zijn deze afspraken er nog niet, dan worden ze vaak in een sociaal plan opgenomen.
3. Begeleiding bij het vinden van nieuw werk
Dit wordt ook wel 'outplacement' genoemd. In het sociaal plan kunnen afspraken staan over de ondersteuning en begeleiding die je ontvangt bij het vinden van nieuw werk. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld een professioneel outplacementbureau inhuren, dat je persoonlijk begeleidt naar ander werk.
4. Secundaire arbeidsvoorwaarden veranderen
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een baan bij een andere werkgever aanvaardt. De meeste werknemers letten dan vooral op de hoogte van het loon. Ze willen hetzelfde of een hoger salaris. Het is echter ook belangrijk om op je secundaire arbeidsvoorwaarden te letten zoals bijvoorbeeld pensioen, reiskostenvergoeding etc.
5. Je wordt ontslagen
Als je ontslagen wordt ten gevolge van een reorganisatie, moet je werkgever bij het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen wegens bedrijfseconomische redenen. Hiervoor geldt een aparte procedure. In de ontslagaanvraag zal de werkgever allereerst de noodzaak moeten aantonen van het bedrijfseconomisch ontslag. Daarom moeten er met de ontslagaanvraag meestal financiële gegevens meegestuurd worden.
6. Afspiegelingsbeginsel
Als is aangetoond dat ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen noodzakelijk zijn, moet vastgesteld worden voor wie dit geldt. Sinds 2006 moet het afspiegelingsbeginsel worden gebruikt bij collectief ontslag. Dit houdt in dat de leeftijdsopbouw van de werknemers die voorgedragen worden voor ontslag een afspiegeling moet vormen van de leeftijdsopbouw van het hele personeelsbestand. Dit gebeurt door het personeel in te delen in 5 categorieën (leeftijdsgroepen). Daarna wordt er per categorie gekeken wie als laatste in dienst is gekomen (het anciënniteitsbeginsel of het last in first out-beginsel). Deze werknemers komen dan in aanmerking voor ontslag.
Weten wat je rechten zijn?
Neem contact met ons op
Vraag advies aan een jurist