Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Is reistijd ook arbeidstijd?

Even geleden deed het Europese Hof een uitspraak over een vraag van een Spaanse rechter over reistijd en arbeidstijd. De zaak: Spaanse werknemers moeten van hun huis met een servicebusje naar klanten en gaan vanaf hun laatste klant direct door naar huis. De werkgever vond die reisuren ‘rusttijd’ en dus geen arbeidstijd. Het Europese Hof was het hier niet mee eens. Zij beoordeelde deze reistijd als arbeidstijd. Lees op deze pagina of deze uitspraak gevolgen heeft voor Nederlandse werknemers, zoals jij.

Achtergrondinformatie: wat staat er in de wet?

Volgens de Arbeidstijdenwet (ATW) bepalen de omstandigheden van de reis of de reistijd, arbeidstijd is. Iedere situatie is dus weer anders. Belangrijk is het verschil tussen reistijd woon-werk-verkeer en reistijd werk-werk-verkeer. De reistijd tussen je huis en je werk wordt meestal niet als arbeidstijd gezien. Onder werk-werk-verkeer valt de reistijd die iemand maakt tijdens het werk.

Voorbeelden:

  • Je werkgever vraagt je om met een bedrijfsbusje onderweg van huis naar werk een collega op te halen. De rit telt dan voor jouw als werktijd. Dit is niet het geval voor de collega die door jouw wordt opgehaald.
  • Je werkt langere tijd regelmatig op een ander werkadres. Maar je moet wel eerst vanuit huis langs je bedrijf rijden. De rit van je bedrijf naar het andere werkadres (en terug) telt als werktijd.
  • Je gaat aan het begin van de werkdag vanuit huis rechtstreeks naar de eerste klant. Deze rit telt als werktijd.

Er zijn dus geen harde afspraken over welke reistijd wel of geen arbeidstijd is. Soms staan afspraken hierover in de cao. Bijvoorbeeld of reisuren die arbeidsuren zijn beloond worden.

Uitspraak Europese Hof

In de Nederlandse media was er veel aandacht voor deze zaak. De uitspraak van het Europese Hof komt overeen met de uitleg die in Nederland aan de ATW wordt gegeven. Er zijn dus geen directe gevolgen voor Nederlandse werknemers.