Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Ramadan: hoe kan ik het vasten combineren met mijn werk?

Elk jaar vasten moslims over de hele wereld een maand lang. Zij onthouden zich van dageraad tot zonsondergang van o.a. voedsel en water. Een periode van spirituele bezinning, jezelf verbeteren en het trainen van discipline. Als jij een (fysiek intensieve) baan moet combineren met het vasten, dan loop je misschien weleens tegen werkgerelateerde vragen aan. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij.

Moet mijn werkgever rekening houden met de Ramadan?

Een werkgever hoeft geen speciale maatregelen te treffen voor jou. Voorkeursbehandelingen of uitzonderingsregels leiden vaak tot conflicten. Het is daarom meestal niet mogelijk voor een werkgever om rekening te houden met allemaal individuele wensen.

Natuurlijk kun je wel op normaal begrip rekenen. Door bijvoorbeeld tijdens de vastenmaand te regelen dat je iets later begint met werken. Of juist eerder, zodat je vroeger naar huis kunt. Maak dit bespreekbaar.

Mag ik doorwerken in mijn pauze?

Doorwerken in je pauze is alleen een optie als je niet langer dan 6 uur per dag werkt. Werk je meer, dan is in principe minimaal 30 minuten pauzeren volgens de meeste cao’s verplicht.

De meeste werkgevers vinden het echter geen probleem om eens een uitzondering te maken. Maar overleg dat altijd eerst even met je leidinggevende.

Wat zijn tips om te werken tijdens de Ramadan?

  • Wees open naar je collega’s. Je zult merken dat er veel nieuwsgierigheid is naar het vasten tijdens de Ramadan. Zie de interesse als een compliment en vertel over jouw beweegredenen. Vind je het lastig om erover te vertellen, verwijs je collega's dan naar dit artikel >
  • Probeer met je werkgever te regelen dat je vroeg begint. Vooral met warme dagen kan dit prettig zijn. Je kunt eind van de middag dan nog even een powernap doen als je weer thuis bent.
  • Heb je regelmatig avonddiensten? Spreek dan af dat je rond je etenstijd een kwartiertje pauze mag inplannen.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk gezond eten en genoeg water drinkt in de uren tussen de iftar en suhoor (oftewel de tijden dat je mag eten). Laat vette hapjes staan en drinkt weinig tot geen prik.
  • Slaap zoveel mogelijk tijdens de uren dat je kunt slapen. Dus laat televisie, familiebijeenkomsten doordeweeks en je telefoon zoveel mogelijk links liggen.

Ik heb een vastende collega, kan of moet ik hier rekening mee houden?

Het is soms voor buitenstaanders lastig te begrijpen, de Ramadan. Want hoe hou je dat vol en is het niet slecht voor je? Toch verandert dat niets aan het feit dat veel moslims in Nederland meedoen met vasten tijdens deze maand.

Je hoeft in principe geen extra rekening te houden met je vastende collega. Natuurlijk zal hij of zij het wel op prijs stellen als je begrip toont. Wanneer er bijvoorbeeld een vrije dag opgenomen wordt met het Suikerfeest (het einde van de Ramadan). Of als je collega een keer een pauze overslaat om eerder naar huis te mogen.

Mijn werkgever vindt het maar lastig dat ik vast, wat zijn eigenlijk mijn rechten hierin?

Werkgevers doen er goed aan om rekening te houden met hun personeel. Ook wanneer zij meedoen aan de Ramadan. Het is echter geen verplichting. In je cao kan een bepaling zijn opgenomen over vasten en/of andere religieuze (feest)dagen.

Een goede werkgever houdt optimaal rekening met de belangen en behoeften van zijn werknemers, dit heeft voordeel voor iedereen. Een werkgever die geen oog heeft voor een vastende werknemer tijdens de Ramadan mag hierop worden aangesproken.

Natuurlijk mag een werkgever wel verwachten dat jij je werk zo goed mogelijk uitvoert. Verwacht jij dus een zware periode tijdens de Ramadan? Overweeg dan om wat extra vrije dagen op te nemen zodat je meer rust kan nemen.