Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

De Poolse werknemer in Nederland

Een flexwerker is een werknemer die in loondienst werkt op basis van een andere contractvorm dan een contract voor onbepaalde tijd. Er bestaan verschillende soorten flexwerkers:

De belangrijkste kenmerken van flexwerken zijn het ontbreken van een vast arbeidscontract en in sommige gevallen het ontbreken van een vaste werkplek. Door de Wet Werk en Zekerheid genieten flexwerkers meer bescherming tegen ontslag.

Hoewel veel flexwerk in de praktijk vaak wordt verricht door zzp-ers, valt deze groep officieel niet onder de flexwerkers. Zzp-ers zijn namelijk ondernemers.

Feiten en cijfers

In de afgelopen twaalf jaar is de arbeidsmarkt een stuk flexibeler geworden. Het aantal flexibele contracten steeg in deze tijd met ruim 60%. De grootste stijger was de categorie mensen met een oproepcontract die meer dan verdubbelde. Het aantal uitzendkrachten steeg met 28%. Ook het aantal zzp'ers groeide met 56% fors in de afgelopen twaalf jaar. De verwachting is dat het totale aantal flexwerkers in de komende jaren zal blijven groeien. Daarbij is het niet onwaarschijnlijk dat er nieuwe vormen van flexibele arbeid ontstaan.

Meer feiten en cijfers vind je in de flexbarometer

Wat is het verschil tussen flexwerkers en vaste werknemers?

Het grote verschil is de rechtspositie. Dit ligt aan het uitzendbeding. Als je als flexwerker bijvoorbeeld ziek wordt of als het werk bij de inlener ophoudt, kan dit voor de flexwerker het einde van het contract betekenen.

Payrollers hebben sinds 1 januari 2015 een verbeterde ontslagbescherming, welke niet afwijkt van de bescherming van werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij diezelfde opdrachtgever. De beloning kan in veel gevallen hetzelfde zijn als het loon van een werknemer in dezelfde functie in vaste dienst. In een payroll constructie krijg je vaak een nog hoger loon aangeboden.

Als zzp’er dien je zelf zorg te dragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je ziek bent. Ook dien je zelf je pensioen te regelen.

CNV Vakmensen kan je helpen en adviseren

Ben je flexwerker en wil je juridisch advies? Neem contact met ons op