Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Personele gevolgen reorganisatie

Er zijn regels voor de volgorde waarin werknemers worden ontslagen. Uitgangspunt is dat uit elke leeftijdscategorie een evenredig en eerlijk aantal mensen voor ontslag wordt aangemeld. Er zijn vijf leeftijdscategorieën: 15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar, 35 tot 45 jaar, 45 tot 55 jaar en 55 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd. Het is dus niet zo dat degene die als laatste binnenkwam als eerste weer wordt ontslagen. Wel is het zo dat mensen die eigenlijk al met pensioen (AOW) hadden kunnen zijn, maar zijn blijven doorwerken, bij een ontslagronde als eersten moeten vertrekken.

Binnen de vijf leeftijdsgroepen speelt het aantal dienstjaren bij het bedrijf wel weer een rol. Er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld werknemers die voor het bedrijf onmisbaar zijn, mogen soms blijven. De bestuurder of een jurist van CNV Vakmensen helpt je in deze fase zodat jij je kunt verweren tegen ontslag, als dit nodig blijkt.

Tip: werk aan jezelf!

De beste manier om je tegen de gevolgen van een reorganisatie te wapenen, is door voortdurend te werken aan je inzetbaarheid. Zorg ervoor dat je interessant blijft voor de arbeidsmarkt, door je kennis en vaardigheden op peil te houden. Volg bijvoorbeeld een opleiding, training of cursus. CNV Vakmensen ondersteunt je daarin graag met James

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>

Dienstverlening voor leden

Heb jij te maken met een reorganisatie?

Vraag advies aan een jurist