Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Pensioenoverzicht checken: zo doe je dat

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg - zeker nu de pensioenleeftijd steeds verder omhoog gaat. Toch is af en toe je pensioenoverzicht checken verstandig, juist nu je nog werkt. Want kom je erachter dat er iets niet goed gaat met jouw pensioenopbouw, dan kun je gelijk in actie komen.

Ontdek je pas als je met pensioen gaat dat er iets niet klopt, dan is de kans groot dat dit niet meer te herstellen is. Een werkgever is inmiddels misschien failliet, gefuseerd of zelf met pensioen. Het is dan niet meer te achterhalen waar je precies recht op zou hebben gehad.

MijnPensioenoverzicht.nl

Elk jaar krijg je van je pensioenuitvoerder het UPO (Uniform Pensioenoverzicht) thuisgestuurd. In dit document staat hoeveel pensioen je opbouwt bij je huidige werkgever. Je kunt natuurlijk afwachten tot je UPO weer in de bus valt, maar nog handiger is het om je pensioenoverzicht te bekijken op MijnPensioenoverzicht.nl. Dit is namelijk vollediger én actueler dan het Uniform Pensioenoverzicht.

Je logt in met je DigiD en hebt gelijk al je gegevens bij elkaar. Op jouw online pensioenoverzicht zie je hoeveel pensioen en AOW-recht je tot nu toe hebt opgebouwd en hoeveel je straks daadwerkelijk bruto en netto (let op: het gaat hierbij om een inschatting) krijgt uitbetaald. Ook kun je bekijken hoeveel pensioen jij en je partner in de toekomst samen krijgen. Hij of zij moet daarvoor ook inloggen met DigiD.

Als je situatie verandert

Als er iets verandert in je werk- of privésituatie, dan is de kans groot dat je pensioen ook verandert. Check je pensioenoverzicht dus regelmatig en geef wijzigingen in je persoonlijke situatie door aan jouw pensioenuitvoerder. Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je zien welke situaties invloed hebben op jouw pensioen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je komt te overlijden, als je eerder stopt met werken of als je werkloos wordt? De gegevens op dit overzicht worden minimaal 1 keer per jaar geactualiseerd, maar sommige pensioenuitvoerders doen dat vaker.


Mijn werkgever was vergeten mij aan te melden bij de pensioenuitvoerder. Gelukkig had ik mijn pensioenoverzicht gecheckt en kon de fout hersteld worden. Ik moet er niet aan denken dat ik hier pas jaren later achter was gekomen. - Meike Prinsen (34)

Fout doorgeven

Klopt er iets niet op je pensioenoverzicht, dan kun je dat bij je werkgever aangeven. Deze kan eventuele correcties doorgeven aan het pensioenfonds. Mis je een pensioen dat je hebt opgebouwd bij een vorige werkgever? Neem dan contact op met de betreffende pensioenuitvoerder. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kun je uiteraard terecht bij CNV Info.

UPO: pensioenoverzicht op papier

Zoals eerder genoemd krijg je van je pensioenuitvoerder ook jaarlijks een papieren overzicht thuisgestuurd: het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop vind je de volgende gegevens:

Opgebouwd pensioen

Op het UPO staat hoeveel pensioen je bruto jaarlijks krijgt uitgekeerd vanaf je 67e als je per de datum op het overzicht zou stoppen met werken. Sommige pensioenfondsen laten ook zien hoeveel pensioen je bruto jaarlijks krijgt uitgekeerd vanaf je 67e als je tot je 67e bij je huidige werkgever blijft werken.
Je pensioen wordt straks in maandelijkse termijnen uitgekeerd. Over deze termijnen moet je nog premies en belasting betalen. 

Let op: heb je een premie-/kapitaalovereenkomst (dit staat bovenaan je UPO), dan zijn deze bedragen een indicatie. Omdat de pensioenuitvoerder jouw inleg belegt, kan het pensioen dat je straks daadwerkelijk krijgt hoger of lager uitvallen.

Partnerpensioen

De meeste pensioenregelingen kennen een partnerpensioen of nabestaandenpensioen. De bedragen die hier vermeld staan zijn bestemd voor jouw eventuele partner of (minderjarige) kinderen in het geval dat jij komt te overlijden.

Gegevens waarop je pensioenoverzicht is gebaseerd

Op je UPO staat:
 • wanneer je in dienst bent gekomen bij je huidige werkgever
 • wat je (voorlopige) pensioendatum is
 • jouw deeltijdpercentage (als je in deeltijd werkt)
 • het voltijd pensioengevend salaris (het salaris waarover je pensioen opbouwt: 12 x je brutosalaris van januari inclusief vakantiegeld, vaste toelagen, variabele toelagen van het jaar ervoor)
 • de voltijd franchise (het deel van je salaris waarover je geen pensioen opbouwt, zie de begrippenlijst voor meer uitleg)
 • de voltijd pensioengrondslag (voltijd pensioengevend salaris min voltijd franchise)
 • het opbouwpercentage (het percentage pensioen dat je jaarlijks opbouwt)

Pensioen opgebouwd bij vorige werkgever

Heb je ook pensioen opgebouwd bij een vorige werkgever, dan krijg je daar minimaal eens in de 5 jaar een UPO van thuisgestuurd. Wil je daar niet op wachten, dan kun je voor een compleet overzicht kijken op MijnPensioenoverzicht.nl.


Ik had er nooit bij nagedacht dat mijn scheiding invloed zou hebben op mijn pensioen, maar het blijkt dat mijn ex-vrouw recht heeft op de helft van het pensioen dat ik tijdens ons huwelijk heb opgebouwd. Daardoor valt mijn pensioen straks een stuk lager uit. - Abdul Abdi (48)

Pensioenoverzicht checken


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid

 • Deskundig advies  
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting