Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Pensioenoverzicht checken: zo doe je dat

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, toch is het slim om af en toe je pensioenoverzicht te checken. Mocht er iets niet goed gaan met jouw pensioenopbouw, heb je nog tijd om in actie te komen. Ontdek je dit pas als je met pensioen gaat, ben je vaak te laat. Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je jouw pensioenoverzicht bekijken. Daarin staat een actueel overzicht van het pensioen dat je hebt opgebouwd.

Inloggen bij MijnPensioenoverzicht.nl

Om je pensioenoverzicht te bekijken op MijnPensioenoverzicht.nl, log je in met je DigiD. Je ziet hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en hoeveel AOW je krijgt. Ook kun je zien hoeveel je straks ongeveer per maand bruto en netto krijgt uitbetaald. Heb je een partner? Dan kun je bekijken hoeveel pensioen jij en je partner samen krijgen. Je partner moet hiervoor ook inloggen met DigiD.

Verandert je werk- of privésituatie? Geef het door

Wat gebeurt er als je eerder stopt met werken, komt te overlijden of als je werkloos wordt? Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je zien welke situaties invloed hebben op jouw pensioen. Geef wijzigingen in jouw privésituatie door aan de pensioenuitvoerder. De gegevens op dit overzicht worden automatisch minimaal 1 keer per jaar geactualiseerd.

Mijn werkgever was vergeten mij aan te melden bij de pensioenuitvoerder. Gelukkig had ik mijn pensioenoverzicht gecheckt en kon de fout hersteld worden. Ik moet er niet aan denken dat ik hier pas jaren later achter was gekomen. - Meike Prinsen (34)

Fout doorgeven

Klopt er iets niet op je pensioenoverzicht, dan kun je dat bij je werkgever aangeven. Deze kan eventuele correcties doorgeven aan het pensioenfonds. Mis je een pensioen dat je hebt opgebouwd bij een vorige werkgever? Neem dan contact op met de betreffende pensioenuitvoerder. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kun je uiteraard terecht bij CNV Info.

UPO: Pensioenoverzicht op papier

Elk jaar krijg je van je pensioenuitvoerder het UPO (Uniform Pensioenoverzicht) toegestuurd. In dit document staat hoeveel pensioen je opbouwt bij je huidige werkgever. Je pensioenoverzicht is op de volgende gegevens gebaseerd:

 • Wanneer je in dienst bent gekomen bij je huidige werkgever.
 • Wat je (voorlopige) pensioendatum is.
 • Jouw deeltijdpercentage (als je in deeltijd werkt).
 • Het salaris waarover je pensioen opbouwt (het voltijd pensioengevend salaris). Dit is 12 keer je brutosalaris, inclusief vakantiegeld, vaste toelagen en variabele toelagen van het jaar ervoor.
 • Het deel van je salaris waarover je geen pensioen opbouwt (‘de voltijd franchise’).
 • De voltijd pensioengrondslag (voltijd pensioengevend salaris min voltijd franchise).
 • Het percentage pensioen dat je jaarlijks opbouwt (het opbouwpercentage).

Opgebouwd pensioen

Op het UPO staat hoeveel pensioen je bruto jaarlijks krijgt uitgekeerd vanaf je 68e, als je per de datum die op het overzicht staat zou stoppen met werken. Sommige pensioenfondsen laten ook zien hoeveel pensioen je bruto jaarlijks krijgt uitgekeerd vanaf je 67e, als je tot je 67e bij je huidige werkgever blijft werken. Je pensioen wordt straks in maandelijkse termijnen uitgekeerd. Over deze termijnen moet je nog premies en belasting betalen. 

Let op: heb je een premie-/kapitaalovereenkomst (dit staat bovenaan je UPO), dan zijn deze bedragen een schatting. Omdat de pensioenuitvoerder jouw inleg belegt, kan het pensioen dat je straks daadwerkelijk krijgt, hoger of lager zijn.

Partnerpensioen voor als je een partner hebt

De meeste pensioenregelingen kennen een partnerpensioen of nabestaandenpensioen. Mocht je overlijden, dan zijn die bedragen voor jouw eventuele partner of (minderjarige) kinderen. Staat je partner niet op het overzicht? Meld je partner dan zo snel mogelijk aan bij de pensioenuitvoerder.

 

Ik had er nooit bij nagedacht dat mijn scheiding invloed zou hebben op mijn pensioen, maar het blijkt dat mijn ex-vrouw recht heeft op de helft van het pensioen dat ik tijdens ons huwelijk heb opgebouwd. Daardoor valt mijn pensioen straks een stuk lager uit. - Abdul Abdi (48)

Pensioen opgebouwd bij vorige werkgever

Heb je ook pensioen opgebouwd bij een vorige werkgever? Dan krijg je jaarlijks een UPO van toegestuurd. Wil je daar niet op wachten? Kijk dan op MijnPensioenoverzicht.nl.

Pensioenoverzicht checken


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid

 • Deskundig advies  
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting