Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Pensioen opvragen

Meestal stuurt je pensioenuitvoerder je automatisch 3 tot 4 maanden voor je pensioengerechtigde leeftijd een aanvraagformulier. Ontvang je dit niet, dan is het verstandig contact op te nemen met je pensioenuitvoerder.

Pensioensregelingen

Mogelijk heb je in het verleden aan meerdere pensioenregelingen meegedaan. Dat pensioen moet je zelf aanvragen. Doe dat uiterlijk 3 maanden vóór de pensioendatum. Wanneer je de aanvraag te laat indient, is het mogelijk dat je pensioenrechten over een voorgaande periode komen te vervallen.

Pensioensopgaven bewaren

Pensioenuitvoerders verstrekken bij vertrek naar een andere werkgever of bij ontslag een brief met daarin de opgebouwde pensioenaanspraken. Ook verstrekken pensioenuitvoerders je ex-partner na scheiding een opgave van de pensioenenaanspraken die haar/hem toekomen. Aan de hand van deze opgaven kun je je pensioen aanvragen bij de pensioenuitvoerder(s). Bewaar je pensioenopgaven dus goed, het liefst alles bij elkaar op 1 plek.

Wanneer je van werkgever verandert, is het mogelijk om de waarde over te dragen naar je nieuwe pensioenverstrekker.

Ben je de naam kwijt van je pensioenuitvoerders of is hun naam veranderd? Dan is het lastig je pensioen te achterhalen. Mogelijk kan de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) je vroegere werkgever in verband brengen met de juiste pensioenuitvoerder. De VB heeft zelfs een speciaal telefoonnummer voor Vergeten Pensioenen: (070) 311 73 73. Het is iedere ochtend tussen 8.30 en 12.30 bereikbaar. Of ga naar de site www.duidelijkpensioen.nl voor meer informatie over het achterhalen van vergeten pensioenen.