Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Payrollers krijgen dezelfde rechten als vaste werknemers

Zodra de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) in 2020 ingaat, krijgen payrollers ongeveer dezelfde rechten als vaste werknemers. Met deze nieuwe regels wil het kabinet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen in plaats van op flexibele basis.

Op dit moment hebben payrollers rechten die vergelijkbaar zijn met die van uitzendkrachten. Ze voeren hun werkzaamheden uit voor het ene bedrijf, maar staan op de loonlijst staan van een payrollorganisatie. Die regelt de administratie, de uitbetaling van het loon, de pensioenregeling en de werknemersverzekeringen. Maar de onderhandelingen over het salaris, de functioneringsgesprekken en de arbeidsvoorwaarden zijn voor rekening van het inlenende bedrijf.

Zo is het nu

Het payrollbedrijf mag je een oneindige reeks van tijdelijke contracten aanbieden. Payrollers vallen onder de cao van het payrollbedrijf en hebben dus niet dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s bij het inlenende bedrijf. De werkgever (het payrollbedrijf dus) heeft geen opzegtermijn, mocht je een vast contract hebben.

En vanaf 2020?

Payrollers krijgen vanaf 2020 bijna dezelfde status als vaste medewerkers. Daardoor ontstaat er meer gelijkheid tussen payrollers en vaste collega’s. Je hebt recht op dezelfde (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden als je vaste collega. Dus niet alleen qua salaris en vakantiegeld, maar ook wat betreft een dertiende maand, vakantiedagen, scholingsregelingen, verlofregelingen, prestatiedagen, etc. Bovendien heb je vanaf dag 1 van je dienstverband recht op transitievergoeding.

Pensioen

Wat niet verandert is dat je onder de pensioenregeling van het payrollbedrijf blijft vallen, mocht dat al geval zijn. Wel krijgen payrollers vanaf 2021 een ‘adequate’ pensioenregeling. Wat dat precies inhoudt zal pas in 2021 worden ingevuld. Idee erachter is dat je voor werkgevers net zo duur wordt als een vaste kracht.

CNV: ‘Rechtvaardig payrolling niet’

Het CNV is blij dat het kabinet de intentie heeft om de payrollwerknemer bijna dezelfde rechten te geven als vaste medewerkers. Maar toch gaat het kabinet niet ver genoeg door payrolling als arbeidsconstructie toe te blijven staan. Het ontzorgen van werkgevers kan het beste overgelaten worden aan een loonadministratiekantoor. Payrollwerknemers blijven in veel gevallen een slechter pensioen opbouwen dan medewerkers in vaste dienst. Er hoeft namelijk slechts sprake te zijn van een ‘adequaat’ pensioen in plaats van een ‘gelijkwaardig’ pensioen.

Dit moet je ook lezen: Pas op voor constructies die de wet omzeilen

Veelgestelde vragen over payrolling

 • Wat ga ik als payrollmedewerker van alle veranderingen merken?

  Wat ga ik als payrollmedewerker concreet van alle veranderingen merken?

  Je krijgt nu alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden die je ‘collega’s’ bij het inlenende bedrijf ook hebben, zoals vakantiegeld, dertiende maand, scholing, verlof, etc.

 • Waarom verandert de pensioenregeling niet meteen mee?

  Waarom verandert de pensioenregeling niet meteen mee?

  Er is momenteel geen (goede) pensioenregeling voor payrollers. Er wordt nog naar een oplossing gezocht hoe een pensioenregeling die adequaat te maken.

 • Krijg ik in januari 2020 een nieuw contract?

  Krijg ik in januari 2020 een nieuw contract?

  Wanneer je voor 1 januari 2020 een contract hebt gekregen dat doorloopt tot na die datum, dan krijg je niet ineens een contract voor onbepaalde tijd. Het payrollbedrijf heeft de keuze aan het einde van het contract om je een nieuwe arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden of de arbeidsovereenkomst te laten eindigen.

 • Hoeveel tijdelijke contracten kan ik krijgen?

  Hoeveel tijdelijke contracten mag ik in de nieuwe situatie krijgen (ofwel: geldt de nieuwe ketenbepaling van de WAB ook voor mij als payrollmedewerker?

  Ja, die geldt ook voor payrollers, dus 3 in 3 jaar. Zie ook het artikel over de ketenbepaling.