Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Wat is overwerk?

Soms moet je overwerken. Dan werk je langer dan het aantal uren dat in je contract staat. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde klus af moet. Of omdat er veel zieken zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over overwerk.

Moet ik overwerken?

In de wet is niets bepaald over overwerk. In je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om, volgens de gemaakte afspraken, over te werken. Maar let op, het overwerk mag niet structureel worden.

Krijg ik mijn overuren betaald?

Of je je overuren betaald krijgt, hangt van de afspraken die met je werkgever zijn gemaakt. Het kan zijn dat er in jouw cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst afspraken staan over uitbetaling bij overwerk.

In ieder geval heb je alleen recht op betaling van overwerk als je werkgever je duidelijk de opdracht heeft gegeven tot het overwerken. Je hebt dan recht op betaling van het normale loon over de extra uren die je in opdracht van je werkgever hebt gemaakt. In de meeste cao’s staan ook afspraken over een extra vergoeding bij overwerk.