Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Overeenkomst tot aanneming van werk

Er is sprake van een overeenkomst tot aanneming van werk als een partij afspreekt een stoffelijk werk voor een andere partij te maken. Je kan hierbij denken aan een dakkapel, of een meubelstuk. Bij een overeenkomst van aanneming tot werk is er geen sprake van een werknemer en een werkgever. Vaak gaat het om ZZP-ers die een opdracht aannemen. Er is dus sprake van een opdrachtnemer en van een opdrachtgever.

Wanneer een overeenkomst?

Er is sprake van een overeenkomst van opdracht, als twee partijen afspreken dat de ene partij een opdracht uitvoert voor een andere partij. Het gaat daarbij om een taak die “niet stoffelijk” is.  Het heeft ook geen betrekking op het bewaren van spullen, het uitgeven van werken of het (laten) vervoeren van personen. Een overeenkomst van opdracht heet ook wel overeenkomst tot verrichten van diensten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan werkzaamheden van een advocaat of een architect.

Aanneming van werk en overeenkomst van opdracht

Het belangrijkste verschil tussen een overeenkomst tot aanneming van werk en een overeenkomst van opdracht is dus wat er geleverd wordt. Bij een overeenkomst tot  aanneming van werk gaat het om iets stoffelijks. Bij een overeenkomst van opdracht is het werk meer onstoffelijk. Het verschil zal in de praktijk niet altijd helemaal duidelijk te maken zijn.Een overeenkomst van aanneming van werk of een overeenkomst  van opdracht is geen arbeidsovereenkomst in de zin van het arbeidsrecht. De belastingdienst kan los daarvan wel van mening zijn dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en alsnog belasting en premies vorderen.