Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Ontslag wordt makkelijker

De WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) maakt het werkgevers makkelijker om mensen te ontslaan. Ze mogen vanaf 2020 namelijk meerdere kleine aanleidingen combineren tot één geldige ontslagreden. CNV Vakmensen vindt dit een enorme stap terug.

Voornaamste aanleiding voor het kabinet om het ontslagrecht te versoepelen, is dat de regeringspartijen vinden dat vaste contracten te veel bescherming bieden en flexbanen juist te weinig. Vast moet daarom minder vast worden en flex minder flex, zo is de overtuiging.

Zo is het nu

Als jouw werkgever je nu wilt ontslaan, kan hij dat alleen maar doen als daar één van de acht formele ontslagredenen aan ten grondslag ligt. Die moet dan wel volledig onderbouwd worden. Bijvoorbeeld slecht functioneren, economische omstandigheden of een verstoorde arbeidsrelatie. Hij moet daar wel een compleet ontslagdossier voor opbouwen.

En vanaf 2020?

Als vanaf 1 januari de WAB ingaat, mag jouw werkgever meerdere kleine redenen combineren tot één volledige ontslaggrond. Als je bijvoorbeeld al een tijdje matig presteert, meer dan eens te laat komt en ruzie hebt met je baas, is er een behoorlijke kans dat de kantonrechter meegaat in het ontslagvoorstel van je werkgever. Daar staat dan wel een extra compensatie tegenover. Naast de transitievergoeding (en eventueel een redelijk afkoopbedrag), kan de kantonrechter in dit soort gevallen een extra geldsom toekennen. Die is maximaal de helft van de transitievergoeding.

CNV: ‘Achteruitgang’

Ondanks die extra vergoeding is deze verandering in het ontslagrecht wat CNV Vakmensen betreft een enorme achteruitgang voor werknemers. Een werkgever hoeft immers niet meer één ontslaggrond goed en volledig te onderbouwen, maar mag willekeurige kleine redenen bij elkaar optellen. Daarmee wordt de kwaliteit van de ontslagbescherming aangetast. De werknemer heeft weliswaar recht op een iets hogere vergoeding, maar daar zit een maximum aan. Bovendien is het voor CNV Vakmensen onduidelijk hoe de hoogte van deze extra vergoeding precies wordt bepaald.

Veelgestelde vragen over ontslagrecht

 • Kan ik ontslagen worden als ik me vaker dan 2 keer ziekmeld?

  Mijn laatste project is volledig mislukt. Als ik me nu vaker dan 2 keer per jaar ziekmeld, kan ik dan ontslagen worden?

  Nee hoor. Een project doen mislukken en wat vaker ziek zijn dan gemiddeld is geen reden voor ontslag. Disfunctioneren en langdurige arbeidsongeschiktheid eventueel wel. De werkgever moet dan goed kunnen uitleggen waarom een werknemer niet aan de gestelde functie-eisen voldoet, dat er genoeg kans is gegeven om disfunctioneren te verbeteren en dat de werknemer niet herplaatst kan worden in een andere functie.

  Een aantal maal per jaar ziekmelden kan zonder meer voorkomen. Om voor ontslag in aanmerking te komen moet je veelvuldig ziek zijn, moet het ziekteverzuim niet veroorzaakt worden door onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden, is het niet mogelijk om de werknemer te verplaatsen en moeten de gevolgen voor de organisatie ernstig zijn. Dat is bij een handvol ziekmeldingen per jaar nog niet het geval.

 • Ik ben deels arbeidsongeschikt, moet ik nu extra oppassen?

  Ik ben deels arbeidsongeschikt, moet ik nu extra oppassen?

  Nee. Arbeidsongeschiktheid is nog steeds geen reden voor ontslag.

 • Loop ik als het minder goed gaat groter risico?

  Loop ik in tijden dat het iets minder gaat in mijn bedrijf een groter risico op ontslag dan voorheen?

  Bedrijfseconomische redenen kunnen reden zijn voor collectief ontslag. Dat moet dan wel aangevraagd worden bij het UWV. 

 • Kan ik ontslagen worden vanwege persoonlijke omstandigheden?

  Vanwege persoonlijke omstandigheden ben ik regelmatig te laat. Mijn leidinggevende weet ervan en heeft er alle begrip voor. Kan dit echter alsnog een deelreden worden voor ontslag?

  Als de leidinggevende ervan af weet en er begrip voor heeft zal het geen reden vormen voor ontslag.