Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Ruimte voor individuele wensen en behoeften
Kennisbank

Mantelzorg

Zorg jij langdurig en intensief (onbetaald) voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, vriend of buur? Dan ben je mantelzorger. Combineer je jouw zorgtaak met een betaalde baan, dan ben je een werkende mantelzorger. 1 op de 8 werknemers is mantelzorger.

Als mantelzorger kun je gebruik maken van calamiteitenverlof en zorgverlof (kortdurend en langdurend). In steeds meer cao’s worden specifieke afspraken vastgelegd over de combinatie van werk en mantelzorg. 

Zorgverzekeringen en mantelzorg

In veel aanvullende pakketten van zorgverzekeringen zijn vergoedingen voor mantelzorg opgenomen. Zo vind je vaak een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar die je kan helpen bij regelzaken, financiën en het vinden van vervangende (mantel)zorg (respijtzorg) als je zelf de zorg een tijdje niet kunt uitvoeren. Soms zie je ook dat respijtzorg wordt vergoed uit de aan vullende verzekering.Word je ziek of ga je op vakantie, dan kun je bijvoorbeeld een aantal dagen per jaar (professionele) vervangende mantelzorg krijgen. Welke vergoedingen in jouw situatie mogelijk zijn, zijn afhankelijk van jouw aanvullende verzekering. Neem hierover contact op met jouw zorgverzekering.

Wil je meer informatie over mantelzorg?

Kijk eens op de volgende websites:
Verder zijn er de regionale steunpunten die gratis steun geven en lotgenotencontact met andere mantelzorgers organiseren.